WHO-directeur-generaal Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft op 14 augustus bekendgemaakt dat de opleving van apenpokken in met name de Democratische Republiek Congo (DRC) een “Public Health Emergency of International Concern” (PHEIC) vormt onder de International Health Regulations (2005) (IHR)[1]
Apenpokken werd voor het eerst bij mensen vastgesteld in 1970, in de DRC. De ziekte wordt beschouwd als endemisch (continu voorkomend) – in Centraal- en West-Afrika.1 Het wordt al meer dan tien jaar gemeld in de DRC en het aantal gemelde gevallen per jaar is in die periode gestaag toegenomen. Vorig jaar nam het aantal gemelde gevallen aanzienlijk toe en dit jaar is het aantal gemelde gevallen al hoger dan vorig jaar, met meer dan 15 600 gevallen en 537 doden volgens de WHO.1
Het zou interessant zijn om te kijken waarom het aantal gevallen “aanzienlijk” is toegenomen en wat daar precies mee wordt bedoeld.
Het is onmogelijk om een nauwkeurig sterftecijfer te bepalen in de Democratische Republiek Congo, waar weinig wegen en een zeer beperkte moderne infrastructuur zijn. Dr. Ogoina, voorzitter van de WHO-commissie van deskundigen die Dr Tedros adviseerde om de PHEIC af te roepen, zei tijdens de persconferentie op 14 augustus dat er te weinig gevallen worden gemeld. Hij merkte ook op dat sommige sterfgevallen zich voordeden bij patiënten met een vergevorderde HIV-ziekte.2
De toename zou te maken kunnen hebben met toegenomen armoede en honger, waardoor de weerstand verminderd en en mensen zieker worden. Of met de manier van testen of het negeren van onderliggende aandoeningen.
Als we eerlijk bericht zouden worden over de situatie in DRC en de rest van Afrika zou gelijk al duidelijk zijn dat een “Noodsituatie op het gebied van Gezondheid van Internationaal Belang” de grootste onzin is omdat de situatie (ondervoeding, algehele gezondheid en toegang tot medische hulp) in Afrika en de rest van de wereld niet met elkaar in verhouding staan. Situatie A en situatie B zijn simpelweg niet te vergelijken en vragen om een andere aanpak. En niemand het over de 537 doden aan een “infectieziekte” – als dat zo is, ten opzichte van de miljoenen doden die sterven aan de honger in datzelfde land. De bereidheid van de WHO om “levens te redden” is hypocriet en geldt alleen maar voor waar zij zelf belang bij heeft.
De ene dood is de andere niet
Volgens het meest recente Global Report on Food Crises (GRFC) 2024 hadden in 2023 meer dan 281,6 miljoen mensen in 59 landen/gebieden te kampen met een acuut gebrek aan voedsel waarvoor dringende hulp nodig was. Dit cijfer vertegenwoordigt 21,5% van de bevolking van de landen in kwestie. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als in de editie 2023 van het rapport, wat duidt op een stabilisering in de wereldwijde trend van voedselcrises. De wereld en de WHO zijn kennelijk al gewend aan deze wereldwijde trend.
Volgens het rapport waren de 10 landen met ‘s werelds grootste voedselcrisis in 2023 de Democratische Republiek Congo (DRC), Nigeria, Soedan, Afghanistan, Ethiopië, Jemen, de Arabische Republiek Syrië, Bangladesh, Pakistan en Myanmar. DRC staat bovenaan de lijst en het merendeel van de landen is Afrikaans.
Landen met het grootste aantal mensen met een hoge mate van acute voedselonzekerheid in 20234
“In 19 landen is in alle acht edities van de GRFC consequent melding gemaakt van meer dan 1 miljoen mensen – of meer dan 20 procent van de totale bevolking van het land/gebied – die te maken hebben met een hoge mate van acute voedselonzekerheid. Deze landen worden geclassificeerd als landen met een langdurige grote voedselcrisis. In elke editie van het rapport betrof dit tot 80% van de totale bevolking die te maken had met een hoge mate van acute voedselonzekerheid.” – Global Report on Food Crises4
Wat zullen de miljoenen mensen die sterven aan de honger blij zijn dat Tedros zich hard gaat maken voor het uitrollen van vaccins om levens te redden!
De aap uit de mouw
Natuurlijk gaat het niet om een noodtoestand. Het gaat om geld en macht. De website van de WHO meldt:
“De WHO werkt samen met landen en vaccin-fabrikanten aan mogelijke donaties voor vaccins en coördineert met partners via het interim Medical Countermeasures Network om gelijke toegang tot vaccins, therapeutica, diagnostica en andere hulpmiddelen te vergemakkelijken.
De WHO verwacht een onmiddellijke financieringsbehoefte van in eerste instantie US$ 15 miljoen ter ondersteuning van surveillance, paraatheid en respons-activiteiten.
Om onmiddellijke opschaling mogelijk te maken, heeft de WHO US$ 1,45 miljoen vrijgemaakt uit het noodfonds van de WHO voor noodsituaties. De organisatie doet een beroep op donoren om de volledige noodtoestand van de pokkenrespons te financieren.”1
Het geld wordt vrijgemaakt om de belangen van de multinationals te bedienen.
Voor meer informatie over Apenpokken ga naar de pagina ‘Apenpokken’ op de website van de stichting Vaccinvrij. Hier vindt u informatie over de ziekte, de diagnose, transitie, differentiaal diagnoses, medicijnen, vaccins, media en meer.
Bronnen:
1. https://www.who.int/news/item/14-08-2024-who-director-general-declares-mpox-outbreak-a-public-health-emergency-of-international-concern
2. https://merylnass.substack.com/p/who-declares-moneypox-a-public-health
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrika
4. https://www.fsinplatform.org/report/global-report-food-crises-2024/
.