WikiLeaks-oprichter Julian Assange is maandagochtend vrijgelaten uit de gevangenis in het Britse Belmarsh. In de namiddag nam hij vanop de luchthaven van Londen Stansted een vliegtuig naar zijn thuisland Australië, meldt het WikiLeaks-account op X.
Bron: BELGA
Vandaag om 02:19
Het bericht gaat vergezeld van videobeelden waarop te zien is hoe Assange op een vliegtuig stapt. (Lees verder onder de video)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Eerder in de nacht van maandag op dinsdag raakte, op basis van Amerikaanse gerechtelijke documenten, bekend dat de 52-jarige Assange een deal heeft gesloten met het Amerikaanse gerecht. In ruil voor zijn vrijlating pleit hij schuldig aan een schending van de Amerikaanse spionagewetgeving.
Assange had ermee ingestemd om op één punt schuldig te pleiten, namelijk over het samenzweren om geheime Amerikaanse documenten te verkrijgen en ze openbaar te maken. In de deal wordt hij daarvoor veroordeeld tot 62 maanden cel, maar die celstraf moet hij niet meer uitzitten. De klokkenluider zit al sinds 2019 opgesloten in een Britse gevangenis – in totaal 1.901 dagen, merkt WikiLeaks op. Het High Court in Londen liet Assange op borg vrij.
LEES OOK. Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS
Volgens WikiLeaks werd lange tijd onderhandeld met het Amerikaanse ministerie van Justitie en is de deal nog niet formeel gefinaliseerd.
“Na meer dan vijf jaar in een cel van 2 bij 3 meter, zal hij binnenkort herenigd worden met zijn vrouw Stella Assange, en hun kinderen, die hun vader alleen hebben gekend van achter tralies”, aldus de organisatie.
LEES OOK. Hij riskeert 175 jaar cel: wat heeft Julian Assange precies misdaan volgens de VS?
De deal en vrijlating zijn volgens WikiLeaks het gevolg van “een globale campagne die zich uitstrekte van volksorganisatoren, voorvechters van persvrijheid, wetgevers en leiders uit het hele politieke spectrum tot aan de Verenigde Naties”.
“WikiLeaks publiceerde baanbrekende verhalen over overheidscorruptie en mensenrechtenschendingen, waarbij de machtigen verantwoordelijk werden gehouden voor hun daden. Als hoofdredacteur heeft Julian zwaar betaald voor deze principes en voor het recht van het volk om te weten”, klinkt het op X. “Nu hij terugkeert naar Australië, bedanken we iedereen die ons bijstond, voor ons vocht en zich volledig bleef inzetten in de strijd voor zijn vrijheid. Julians vrijheid is onze vrijheid.