Foto: Unsplas/Maskmedicare Shop
Het Nederlandse coronabeleid werd grotendeels bepaald door terreurbestrijder NCTV, die de marsorders op zijn beurt kreeg van de IPCR (integrated political crisis response).
Zo kwam de verplichte negatieve PCR-test voor inreizigers van de IPCR. Het beleid werd eind 2020 overeengekomen en Nederland had dit maar te volgen, ontdekte data-analist Cees van den Bos. De politieke druk was groot binnen de IPCR.
Viruswaarheid spande vervolgens een kort geding aan. Jurist Jeroen Pols eiste dat Nederland niet mag vragen dat zijn vrouw en kinderen voor een terugreis naar Nederland eerst een PCR-test ondergaan en een negatief testresultaat tonen. “Wat wordt de lijn?” vroeg het ministerie van VWS op 28 december 2020.
Verplichte negatieve PCR-test voor inreizigers kwam van de IPCR. Het Europese gremium van de NCTV’s van de lidstaten.
Dat beleid werd eind 2020 overeengekomen en Nederland had dit maar te volgen. Politieke druk was groot binnen de IPCR.
— Cees (@CeesCees72) April 28, 2024
De juridische basis is wankel
Een ambtenaar van het ministerie schreef diezelfde dag: “We hebben vanmiddag een vervolgoverleg over het kort geding. De juridische basis is wankel, dat weten we.”
Van den Bos: “Nederland voerde dus beleid waarvan ze wisten dat de juridische basis wankel was.”
Pols won deze zaak van de Staat. Wat gebeurde er vervolgens? Met grote haast knutselden de ambtenaren wetgeving in elkaar waardoor men toch aan de afspraken binnen de IPCR kon voldoen. Via drie lijnen werd ingezet op het veranderen van de wettelijke grondslag om inreizigers te kunnen verplichten een PCR-test te ondergaan.
Overtreden
Meerdere keren per week werd er vergaderd binnen de IPCR. De wetten moesten snel aangepast worden zodat onze inlichtingendienst een goed verhaal had, aldus Van den Bos.
“Wetten werden overtreden met voorkennis van de zwakke juridische basis en nadien aangepast voor EU-beleid dat via de IPCR bij de NCTV kwam,” stelt hij vast.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…