Bijna zes jaar geleden, in oktober 2018, viel de Zwitserse binnen in de protserige villa met zicht op het Lac Leman van de familie Hinduja in Cologny aan de chique kant van Genève. Een van de dienstbodes was even voordien gaan klagen bij de politie. Hij en zijn twee collega’s voelden zich uitgebuit. Pater familias Prakash Hinduja en zijn vrouw Kamal hadden hen laten overvliegen uit India met de stellige belofte van een beter leven.

Maar in de villa in Cologny moesten ze quasi dag en nacht werken en altijd klaarstaan als de Hindujas – Prakash en Kamal maar ook hun zoon Ajay en zijn vrouw Namrata – met de vingers knipten. En ze kregen er nauwelijks voor betaald. Ongeveer 150 Zwitserse frank (156 euro).

Het Zwitserse gerecht nam de zaak buitengewoon ernstig. Niet alleen werden de dienstbodes uitgebuit, bovendien moesten ze hun paspoorten aan hun werkgevers afgeven van het moment ze in de villa aankwamen. Het parket van Genève zag in die handelswijze ook een zweem van mensenhandel. Ook al omdat de personeelsleden werd verboden om contact te hebben met de buitenwereld.

Ziek

De familie Hinduja verzette zich danig tegen de huiszoeking en het daaropvolgende onderzoek. Ze stelden een batterij advocaten aan die de onderste steen boven haalden om de onschuld van de miljardairs aan te tonen. Dat mocht niet baten.

Na zes jaar onderzoek sprak de rechter in Genève afgelopen vrijdag zware straffen uit tegen de familie. Hij spaarde ook zijn kritiek niet in het vonnis. “Deze familie geeft meer geld uit aan de verzorging van hun honden dan aan het personeel”, zei hij. Alle vier waren ze afwezig tijdens de uitspraak. Kamal Hinduja, de vrouw van pater familias Prakash is ziek en ligt in een ziekenhuis in Monaco. Haar man, zoon en schoondochter kozen ervoor bij haar te blijven in plaats van naar Genève af te zakken.

Prakash Hinduja en zijn vrouw Kamal.© AP

De rechter veroordeelde Prakash Hinduja en zijn vrouw elk tot 4,5 jaar cel. Hun zoon Ajay en zijn vrouw Namrata moeten in principe 4 jaar de cel in. In principe, want de Hindujas tekenden onmiddellijk beroep aan tegen de in hun ogen bijzonder onrechtvaardige uitspraak.

In hun ogen deden ze helemaal niets verkeerd. Ze hadden hun dienstbodes een beter leven beloofd dan ze hadden in India, en daar was geen letter van gelogen. Dat hun loon aan de karige kant was – ver beneden wat wettelijk in Zwitserland mocht – ontkenden ze niet, maar die 150 euro was maar een fractie van wat het personeel daadwerkelijk kreeg: kost en inwoon én de verzekering dat ze een zorgeloze oude dag zouden hebben.

Raffles hotels

De familie heeft intussen overigens een schikking getroffen met de personeelsleden, waar die uiterst tevreden over waren, aldus hun advocaten. Met andere woorden: de Hindujas hebben hun voormalige dienstbodes een smak geld geven als wiedergutmachung.

Dat de familie Hinduja zich van zijn meest gierige kant toonde, verbaasde de rechtbank en het parket van Genève danig. Ook in Groot-Brittannië werd verwonderd gereageerd. De naam Hinduja klinkt er als een klok. De familie is eigenaar van de Hinduja-groep, een conglomeraat met meer dan 100.000 werknemers wereldwijd en een omzet van meer dan 35 miljard euro. De groep is actief in het bankwezen, telecommunicatie, energie, media, technologie en vastgoed. India’s grootste fabrikant van bedrijfsvoertuigen Ashok Leyland is van hen, net als de luxueuze hotelketen Raffles. Volgens BBC wordt hun vermogen geschat op 37 miljard pond of 43,3 miljard euro.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *