In Coevorden worden militairen getraind in het snel en respectvol overladen van grote aantallen gesneuvelden. Ja, je leest het goed. Defensie bereidt zich tijdens deze grootste oefening van het jaar voor op 80 oorlogsdoden per dag.
“We onderzoeken hoe we deze mannen en vrouwen mentaal kunnen voorbereiden. We kunnen veerkracht trainen door bijvoorbeeld bezoeken aan politiemortuaria of door te praten met mensen die dit al langer doen. Helaas heb ik zelf die ervaring. Je moet jezelf beseffen: ‘Ik doe waardevol werk’,” aldus een luitenant en voormalig uitvaartverzorger tegen De Telegraaf.
Alles lijkt wel oorlogsretoriek
Dit bericht roept de nodige vragen op. “Het is behoorlijk ernstig wat er nu gebeurt. Alles lijkt wel oorlogsretoriek te ademen. De eenzijdige media zijn eigenlijk verworden tot niets meer dan een instrument van propaganda,” merkt psycholoog Mark Bosch op.
Voormalig econoom Jan Ooms voegt toe: “Ik ben zo klaar met deze oorlogspropaganda.” En voormalig advocaat Carine Knapen zegt: “Dit is compleet gestoord. Helemaal van de pot gerukt.”
Tachtig doden per dag – en we noemen het dankbaar werk, schrijft Max von Kreyfelt, oprichter van Café Weltschmerz, in een column. “Er zijn krantenkoppen die je even doen slikken. En dan lees je ze nog een keer. En nog een keer – niet omdat je ze niet begrijpt, maar omdat je hoopt dat je het verkeerd begrepen hebt.”
Hier moeten we weigeren aan deel te nemen
Wat volgens hem wringt, is de toon. “Het geruststellende bericht dat je dit werk vooral als ‘dankbaar’ moet zien. Alsof je jezelf mentaal moet programmeren om het absurde als normaal te accepteren. Het is morele verdoving in uniform. Een collectieve dissociatie die wordt getraind, geoefend en gemanaged.”
“Dankbaar werk, voor wie? Voor de generaals, de NAVO-planners, de geopolitieke spelers? Voor de burger die straks niet mag weten wat er werkelijk gebeurt? Of is het dankbaar omdat het niet jouw zoon is die in een lijkzak ligt, maar iemand uit een Excel-bestand?” vraagt hij.
Deze oefening laat zien dat onze regering, ons leger en onze media zich voorbereiden op een realiteit waarin de dood genormaliseerd moet worden, benadrukt Von Kreyfelt.
“De echte oefening is psychologisch: hoe overtuig je het volk ervan dat massale sterfte onderdeel is van ‘dankbaar werk’? En daar, precies daar, moeten we weigeren aan deel te nemen,” concludeert hij.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
Maak het spannender door het gebruik van meerdere alinea’s. Voeg een “one liner” toe gebaseerd op een van de onderwerpen in de tekst.
Source: https://www.ninefornews.nl/ze-maken-het-nu-wel-heel-erg-bont-zo-klaar-met-deze-oorlogspropaganda/
.