Zeggen dat Mieke Schuddinck een grote dierenvriend was, is een understatement. Schuddinck startte met de Poezenboot in 1996 en ving sindsdien 25.000 katten in nood op. Ze legde die katjes in de watten tot een baasje hen een nieuwe thuis kon geven. Maar ook honden hadden haar hart gestolen. Ze heeft er ongeveer 3.000 gered.

“Ik zal het nooit vergeten”, vertelt dochter Ellie De Grauwe. “Enkele jaren geleden ging ik met mijn mama op trip naar Griekenland. Ik dacht: leuk, een lekker rustig reisje. Maar we botsten daar op Griekse zwerfhonden die geen toekomst hadden. Als mama zoiets te weten kwam, kon ze niet wegkijken.”

Dierenwelzijn veranderd

Maar Mieke Schuddinck was niet altijd een activiste. Ze is even journalist geweest bij Radio Roeland, een lokale stadsradio. Een boeiende job, maar in de jaren 80 besloot ze het over een andere boeg te gooien. “De drijfveer om activiste te worden, kwam uit haar eigen moeilijke jeugd”, zegt haar dochter. “Ze wilde zich inzetten voor dieren die het moeilijk hadden.” (Lees verder onder foto)

Mieke Schuddinck.© if

Ellie heeft veel bewondering voor haar mama. “De kracht die ze had, is met geen woorden te beschrijven”, zegt ze. “Ze heeft bergen verzet en was samen met Michel Vandenbosch van Gaia een pionier. Mijn mama was ook de grondlegger van de verplichte kattensterilisaties. Ze heeft de kijk op dierenwelzijn compleet veranderd.”

“Warmste en grappigste vrouw”

De Grauwe is dan ook vastberaden om het werk van haar mama zo goed mogelijk voort te zetten. Drie jaar geleden kwam ze aan het roer van de Poezenboot toen haar mama ziek werd. De twee hebben altijd een heel goede band gehad.

“We waren twee handen op één buik”, zegt Ellie. “We wisten ook alles van elkaar. Ze was de warmste en grappigste vrouw die ik ken. Zelfs toen ze minder energie had door haar ziekte of heel misselijk was, greep ze iedere kans om een lol te vertellen. Zo zal ik me haar herinneren.” (Lees verder onder foto)

Mieke tussen haar kinderen en kleinkinderen.© if

Onverwacht

Schuddinck was trouwens ook altijd een steun en toeverlaat voor vrienden en familie die het moeilijk hadden. Volgens De Grauwe kon ze er niet tegen als iemand pijn leed. “Haar rechtvaardigheidsgevoel nam vaak de bovenhand”, zegt De Grauwe. “Als mij onrecht werd aangedaan, kwam ze meteen voor me op.”

Schuddinck overleed op 71-jarige leeftijd. Bij vrienden en familie kwam haar overlijden hard binnen. “We wisten natuurlijk dat ze ziek was, maar het was toch onverwacht”, zegt Ellie. “We hadden drie dagen geleden nog met iedereen, de kinderen en kleinkinderen, een gezellig feest. Ze heeft toen erg genoten en veel gelachen. We zijn blij dat we dat warme moment nog hebben kunnen delen.”

Mieke (midden) met haar kinderen Ellie De Grauwe en Kim De Grauwe.© IF

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....