Ruqia Haidari werd in 1999 geboren in Afghanistan als de jongste in een gezin van vijf kinderen. Het gezin maakt deel uit van de Hazara-gemeenschap, een etno-religieuze minderheid met een lange geschiedenis van vervolging in Afghanistan.

Een maand nadat Ruqia Haidari geborden werd, werd haar vader vermoord door de Taliban. De moeder, Sakina Muhammad Jan, wilde haar kinderen kost wat kost beschermen, en vluchtte met de vier jongsten – die destijds allemaal jonger dan vijf jaar oud waren – eerst naar Pakistan en daarna naar Australië.

In 2013 vestigde het gezin zich in Shepparton, een stad in het noorden van Victoria. Australië bood de kinderen kansen die hun moeder nooit gehad heeft. Ze gingen naar school, leerden Engels en maakten vrienden buiten de Hazara-gemeenschap.

Gedwongen huwelijk

Een heel ander leven dus, ver weg van het traditionele leven in Afghanistan. Tot mama Sakina in 2019 haar dochter Ruqia dwong om tegen haar wil te trouwen, zodat ze kon studeren en uiteindelijk ook werken. Al snel deelde Ruqia haar bezwaren met haar vrienden en zelfs leerkrachten. Maar dat mocht allemaal niet baten. De verloving werd al snel bevestigd, en Mohammad Ali Halimi betaalde de familie van Ruqia een bruidsschat van bijna 9.000 euro. (Lees verder onder de foto)

Ruqia Haidari werd uitgehuwelijkt door haar moeder.© Victoria County Court

Maar in januari 2020 liep het plots grondig mis. Enkele weken na hun huwelijksfeest – waarbij zo’n 500 gasten aanwezig waren – vermoordde Halimi zijn jonge vrouw. De twee woonden nog maar enkele weken samen.

Halimi bekende schuld. Hij vertelde de politie dat hij steeds gefrustreerder raakte omdat zijn vrouw herhaaldelijk zijn pogingen tot seksuele intimiteit had afgewezen. Hij vond het ook onacceptabel dat ze niet elke dag kookte of kuiste, en vaak sliep terwijl hij zeven dagen per week werkte om hen te onderhouden. Volgens de gerechtelijke documenten zei Ruqia tegen hem dat hij moest “oprotten”, waarop hij een groot keukenmes pakte en met zoveel kracht naar haar uithaalde dat hij twee van haar slagaders doorsneed. (Lees verder onder de foto)

Mohammad Ali Halimi werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Ruqia Haidari.© Facebook

Strafbaar

Halimi kreeg een levenslange gevangenisstraf, maar hijis niet de enige die vervolgd werd. Ook de moeder van Ruqia moest voor de rechtbank verschijnen. Onder meer in Australië worden gedwongen huwelijken gezien als een strafbare vorm van gendergerelateerd geweld dat vooral jonge vrouwen treft. Het kan leiden tot decennia van fysiek en psychologisch misbruik, en in sommige gevallen zelfmoord of moord. Wat ook bij Ruqia dus het geval was.

LEES OOK. Geweld op vrouwen blijft hardnekkig fenomeen in ons land: 1 op 3 was al slachtoffer van partnergeweld

Voor het uithuwelijken van iemand die ouder is dan 18 jaar staat er daarom een maximale gevangenisstraf van zeven jaar. Sakina Muhammad Jan kreeg echter ‘maar’ een gevangenisstraf van drie jaar en zal na twaalf maanden onder bepaalde voorwaarden worden vrijgelaten. Daarmee is ze de eerste persoon in Australië die veroordeeld werd voor gedwongen huwelijken sinds dit in 2013 strafbaar werd gesteld.

“U was de vertrouwde en enige levende ouder van het slachtoffer. Het waren uw dwanghandelingen die haar ertoe brachten het huwelijk aan te gaan”, zei rechter Fran Dalziel aan Jan in de rechtbank van Victoria County Court. “Hoewel u dacht dat u in haar beste belang handelde, deed u dat in werkelijkheid niet”, aldus rechter Dalziel.

“Hoewel u dacht dat u in haar beste belang handelde, deed u dat in werkelijkheid niet”

Fran Dalziel

Rechter Victoria County Court

In beroep

Meteen na de hoorzitting op maandag werd Sakina Muhammad Jan meegenomen om haar eerste dagen door te brengen in een vrouwengevangenis aan de rand van Melbourne. Haar advocaat zei dat ze, omdat ze analfabeet is en geen Engels spreekt, waarschijnlijk niet goed begrijpt wat er aan de hand is. Ze heeft echter aangegeven dat ze in beroep wil gaan tegen de straf.

Boven op de gevangenisstraf kan de hele zaak haar duur komen te staan. De vrouw is namelijk een permanente inwoner, geen Australisch staatsburger. Onder de Australische migratiewet kan haar visum worden ingetrokken, wat zou betekenen dat ze moet terugkeren naar Afghanistan.

Sakina Muhammad Jan tijdens het proces© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....