Zes op de tien bedrijven in België hebben in 2023 te maken gekregen met de re-integratie van langdurig zieke werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Acerta Consult.
Bron: BELGA
Acerta bevroeg voor het onderzoek 2.700 werknemers en 500 bedrijfsleiders. Daaruit blijkt dat steeds meer werkgevers zien dat de re-integratie van langdurig zieken geen ver-van-mijn-bedshow show meer is: liefst 62 procent van de bedrijven moest het afgelopen jaar langdurig zieken re-integreren.
LEES OOK. Belgische werknemers in 2023 minder vaak afwezig op werk dan voorgaande jaren
De helft deed dat in dezelfde functie, door stapsgewijs het werk te hervatten, en 18 procent maakte er werk van om in een andere job te voorzien die meer aangepast was aan wat de herstellende werknemer aankon. Het overige derde zorgde voor een re-integratie door een combinatie van bovenstaande twee maatregelen.
Maatwerk
Volgens Miet Vanhegen van Acerta Consult kan werken zinvol zijn bij het herstelproces. “Medewerkers het werk geleidelijk aan laten hervatten, ook wel progressieve werkhervatting genoemd, kan dus zowel voor werknemer als werkgever interessanter zijn dan wachten tot iemand volledig hersteld is om het werk volledig te hervatten”, benadrukt Vanhegen.
LEES OOK. 43 procent meer langdurig zieken door burn-out of depressie in 5 jaar
Progressieve werkhervatting is volgens Acerta een laagdrempelige optie, die zowel grote als kleine werkgevers haalbaar vinden. “We zien ook dat werkgevers moeite doen om herstellende werknemers aangepaste taken aan te bieden, als dat de wenselijke piste is. ‘Op maat’ is de sleutel voor een vlotte re-integratie. Dat maatwerk kan slaan op de het aantal werkuren en/of op de inhoud van het werk”, aldus Vanhegen.