Eenmalig 25 euro voor “het tekenen van kleding en persoonlijk linnengoed met de naam van de bewoner”. 30 euro per maand voor de was en de strijk. En toiletartikelen worden doorgefactureerd “wanneer de voorkeur wordt gegeven aan andere producten dan deze die standaard door de voorziening gedekt worden”.
“We gaan ervan uit dat een aantal woonzorgcentra de kans gaan grijpen om nog één keer een forse verhoging door te voeren”
Herman Fonck
Okra
Het zijn maar enkele van de supplementen die een willekeurig Vlaams woonzorgcentrum op zijn website afficheert. En dat is al veel: nog vaker krijg je de specifieke tarieven niet zomaar te zien.
Lees hier alles over Het Grote Rusthuisdossier
“Internetverbinding, kabel-tv, drank: het verschilt van instelling tot instelling of ze daarvoor al dan niet supplementen aanrekenen”, zegt Herman Fonck, voorzitter belangenbehartiging bij ouderenvereniging Okra. “Je hebt er soms die uitdrukkelijk zeggen: bij ons zit het er wél in.”
Net als Ryanair
Het principe doet denken aan dat van lagekostenluchtvaartmaatschappijen: in de ticketprijs zit alleen de vlucht, en dat mag je letterlijk nemen. Voor (hand)bagage, inchecken op de luchthaven en om samen te zitten is het bijbetalen.
Ook in woonzorgcentra gaat het aanrekenen van supplementen soms ver, zegt Fonck. “Ik zag onlangs een factuur van een bewoner die tijdens het kerstdiner een wafeltje had gevraagd in plaats van het koekje dat werd aangeboden. 1,5 euro extra, want dat was ‘voeding buiten de maaltijden’. We geven daarom altijd als raad aan onze leden die een woonzorgcentrum zoeken voor hun ouders: vraag het na.”
Wasmachines
Kinesist, kapper, sondevoeding… Het zijn maar enkele van de diensten waarvoor supplementen mogelijk zijn. “Zelfs het wassen van persoonlijke kledij is vaak niet inbegrepen”, zegt Fonck. “Je zou toch mogen verwachten dat dat erin zit. De bewoners hebben vaak geen andere keuze, tenzij ze gaan afhangen van hun eigen kinderen om hun was te doen. Woonzorgcentra wassen wel al het beddengoed, dan lijken de kleren toch niet zo onoverkomelijk.”
(Lees verder onder de stelling)
Gemiddeld kost een rusthuis momenteel 2.182 euro per maand, berekende Okra op basis van cijfers die ze twee keer per jaar opvraagt bij de Vlaamse overheid. Via de databank met kostprijzen, personeelsbezetting en inspectierapporten wil de ouderenvereniging haar leden en hun ouders via “objectieve kenmerken” in staat stellen woonzorgcentra “in een handomdraai” met elkaar te vergelijken.
Nog een prijsverhoging op komst
Maar in die maandprijzen zit dus de grote zwarte vlek van de supplementen. “We vragen daarom dat de Vlaamse overheid meer gegevens inzamelt over kostprijssupplementen, en al die gegevens vlot ter beschikking stelt aan wie op zoek is naar een woonzorgcentrum.”
Okra waarschuwt nog dat er nog een nieuwe golf van prijsverhogingen zit aan te komen. Er is onlangs beslist dat woonzorgcentra voortaan de gezondheidsindex moeten volgen waar ook de pensioenen aan gekoppeld zijn. Maar bij de volgende overschrijding mogen ze nog één keer de consumptie-index volgen. “We gaan ervan uit dat een aantal woonzorgcentra die kans gaan grijpen om nog één keer een forsere verhoging door te voeren, nu het nog kan”, zegt Fonck.