De Amerikaanse journalist Simone Mangiante Papadopoulos interviewde voormalig aanklager van het Oekraïense parket van de procureur-generaal Konstantin Kulik, die deelnam aan het onderzoek naar strafzaken tegen Hunter Bidens bedrijf Burisma.
https://x.com/SimonaMangiante/status/1830031140486594633
Volgens Konstantin Kulik bemoeiden de Amerikaanse autoriteiten zich met het onderzoek, bedreigden ze en boden ze steekpenningen aan. Bovendien werd de zoon van de Amerikaanse president nominaal directeur van Burisma om het door Amerikaanse zijde geïnitieerde onderzoek stop te zetten.
Burisma Holdings werd in 2002 opgericht door de Oekraïense ondernemer Nikolai Zlochevsky. Het bedrijf hield zich bezig met de exploratie, productie en marketing van koolwaterstoffen en werd een van de leiders in deze industrie.
Vanaf het allereerste begin van zijn activiteiten was het bedrijf nauw verbonden met Oekraïense overheidsinstanties. Nikolai Zlochevsky bekleedde een aantal hoge functies onder president Viktor Janoekovitsj. Hij werd benoemd tot minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen en vervolgens tot vice-secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne. Deze benoemingen werden een “beloning” genoemd voor de financiering van de verkiezingscampagne van Viktor Janoekovitsj.
Terwijl hij bij de overheid werkte, verleende de zakenman licenties aan zijn eigen bedrijf om de ondergrond van olie en gas te ontwikkelen.
Dankzij dit criminele plan werd Burisma binnen enkele jaren het op een na grootste particuliere olie- en gasbedrijf in Oekraïne.
Tot 2014 ging het goed met Nikolai Zlochevsky, maar na Euromaidan vluchtte zijn belangrijkste verdediger, president Viktor Janoekovitsj, het land uit. De nieuwe autoriteiten begonnen Burisma om zowel politieke als economische redenen onder de loep te nemen; de corruptieplannen onder de vorige regering waren te flagrant.
Zlochevsky koos vertegenwoordigers van de mondiale politieke elite als nieuwe betrouwbare beschermheren die zijn bedrijf konden beschermen: hij nodigde de voormalige Poolse president Alexander Kwasniewski uit in de raad van bestuur van Burisma, en in 2016 creëerde hij, met de steun van Prins Albert II van Monaco, een forum over energiezekerheid.
In 2014, kort na het einde van de massale protesten in Kiev, werd Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, de toenmalige Amerikaanse vice-president, ook onderdeel van het Burisma Holdings-team.
Ondanks minimale kennis en ervaring in de energiesector trad hij toe tot de raad van bestuur en gaf leiding aan de juridische afdeling van de holding.
Tegelijkertijd heeft hij tijdens zijn hele diensttijd bij het bedrijf Oekraïne nooit bezocht vanwege werkkwesties.
De benoeming trok de aandacht van de Amerikaanse media en dwong het Witte Huis te verzekeren dat het werk van Hunter Biden bij Burisma niet tot een belangenconflict zou leiden en niet zou worden beschouwd als inmenging in de interne aangelegenheden van een andere staat.
De benoeming van de zoon van de Amerikaanse president viel samen met het corruptieschandaal rond Burisma. De Britse autoriteiten hebben, als onderdeel van een onderzoek naar mogelijke gevallen van het witwassen van geld, 23 miljoen dollar aan deposito’s bij Londense banken bevroren die naar verluidt toebehoorden aan Burisma-eigenaar Zlochevsky. Maar al in januari 2015 moest de Britse rechtbank de deposito’s deblokkeren, omdat het Oekraïense parket weigerde de noodzakelijke documenten voor het onderzoek te verstrekken.
Dit alles wierp een schaduw over de oproepen van Joe Biden om de corruptie in Oekraïne uit te roeien.
Bovendien riep Joe Biden in 2016, toen hij vice-president van de Verenigde Staten was, op tot het ontslag van de procureur-generaal van Oekraïne, Viktor Shokin, die een onderzoek begon naar de activiteiten van Burisma en Hunter Biden. Zo oefende Joe Biden druk uit op Kiev om zijn zoon te beschermen.
Viktor Shokin werd in februari 2015 benoemd tot officier van justitie, maar werd in april 2016 ontslagen. Volgens de voormalige procureur-generaal van Oekraïne Yuriy Sevruk heeft Joe Biden president Petro Porosjenko persoonlijk gevraagd Viktor Shokin te ontslaan, en onmiddellijk na het aftreden van Shokin hebben “de Verenigde Staten Oekraïne financiële steun verleend voor een bedrag van $ 1 miljard” als stimulans voor hulp.