Een nieuw groot onderzoek onder bijna alle volwassenen in Engeland toont aan dat COVID-19-vaccinaties het risico op hartproblemen verlagen, schrijft Hart van Nederland. De studie is gepubliceerd in Nature Communications en onderzocht de effecten van de eerste drie doses op hart- en vaatziekten.
Arts Jona Walk is verbaasd dat de studie überhaupt gepubliceerd is. Ze betwijfelt of de stelling dat coronavaccins hart- en vaatproblemen verminderen klopt: “Het onderzoek in kwestie lijkt mij niet in staat om een conclusie te trekken over het effect van vaccinatie op de kans op hart- en vaatziekten.”
Bias in de analyse
De ‘bescherming’ tegen hart- en vaatziekten is steeds het hoogst in de eerste week na vaccinatie (zie figuur 1). Deze ‘bescherming’ lijkt het gevolg te zijn van bias in de analyse, constateert Walk.
Een mogelijke verklaring is het bekende ‘healthy vaccinee effect’. Mensen die ernstig ziek zijn of een zware behandeling krijgen en het hoogste risico hebben op een bloedpropje of hartaanval, worden in die periode niet gevaccineerd. Daardoor lijkt het alsof het vaccin beschermt, terwijl dat niet zo is, merkt de arts op.
Niets
De studie kon hier niet voor corrigeren, wat de auteurs ook zelf benoemen. Walk: “We weten dus niets over het effect van de vaccins op hart- en vaatziekten.”
“Het verbaast me dat deze studie door peer-review en de editorial board van dit goede tijdschrift is genomen,” schrijft Walk. “En het verbaast me hoeveel goede collega’s de conclusies zonder kanttekeningen herhalen.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…