Senator Bernie Sanders heeft een scherpe kritiek geuit op de Democratische Partij na opnieuw een nederlaag door de verkozen president Donald Trump.
Sanders, 83, nam op sociale media de tijd om zijn zorgen en frustraties over de aanpak van zijn partij uiteen te zetten, zijn verklaring delend kort voor Kamala Harris haar toespraak over haar nederlaag hield.
“Het zou geen grote verrassing moeten zijn dat een Democratische Partij die de arbeidersklasse heeft verlaten, zou merken dat de arbeidersklasse hen heeft verlaten,” schreef Sanders.
De senator uit Vermont, bekend om zijn democratische socialistische standpunten, betreurde het verlies van steun onder de arbeidersklasse, wat hij beschreef als een voorspelbare uitkomst gezien wat hij als de disconnect van de partij van de behoeften van gemiddelde Amerikanen beschouwt.
Sanders benadrukte dat de vervreemding niet langer beperkt is tot de witte arbeidersklasse, die hij claimde de eersten waren die zich van de Democraten afwendden.
Volgens Sanders omvat de verschuiving nu ook zwarte en Latino-werkers, groepen die traditioneel worden gezien als bolwerken voor de Democratische Partij. “Terwijl de Democratische leiding de status quo verdedigt, zijn de Amerikaanse mensen boos en willen verandering,” verklaarde hij. “En ze hebben gelijk.”
Het zou geen grote verrassing moeten zijn dat een Democratische Partij die de arbeidersklasse heeft verlaten, zou merken dat de arbeidersklasse hen heeft verlaten.
Terwijl de Democratische leiding de status quo verdedigt, zijn de Amerikaanse mensen boos en willen verandering.
En ze hebben gelijk. pic.twitter.com/lM2gSJmQFL
— Bernie Sanders (@BernieSanders) 6 november 2024
De senator wees ook op de unieke problemen waarmee jongere generaties worden geconfronteerd, waaronder de groeiende invloed van kunstmatige intelligentie en robotica, die volgens hem de toekomst van werkgelegenheid en economische stabiliteit bedreigen.
Sanders uitte zijn bezorgdheid dat, ondanks technologische vooruitgang en verhoogde productiviteit, “veel jonge mensen een slechtere levensstandaard zullen hebben dan hun ouders.”
Deze trend, betoogde hij, weerspiegelt een systeem waarbij economische vooruitgang niet vertaalt in verbeterde voorwaarden voor de gemiddelde Amerikaan.
Sanders nam ook de buitenlandse beleidsbeslissingen onder het Biden-Harris bestuur onder vuur, specifiek de financiële steun voor Israel in het aanhoudende Gaza-conflict.
Hij veroordeelde de miljarden dollars die zijn gestuurd ter ondersteuning van de Israëlische regering, verwijzend naar de resulterende humanitaire crisis. Sanders is kritisch geweest over de Amerikaanse steun aan Israel in tijden van conflict, en zijn verklaring benadrukte zijn verzet tegen wat hij beschouwt als een ongecontroleerde stroom van militaire hulp zonder voldoende verantwoording.
De senator bekritiseerde verder wat hij beschreef als de greep van “grote geldbelangen” en “goedbetaalde consultants” op de Democratische Partij, en beweerde dat deze factoren de partij hebben verhinderd om cruciale lessen te leren van eerdere verkiezingsverliezen.
“Hebben ze enig idee hoe we de steeds krachtiger oligarchie kunnen aanpakken die zoveel economische en politieke macht heeft?” vroeg Sanders, en betwijfelde of de Democratische leiding werkelijk de uitdagingen begrijpt waarmee de natie wordt geconfronteerd.
Sanders sluit zijn boodschap af door te beloven zich in te zetten voor “enkele zeer serieuze politieke discussies,” wat een hint geeft naar de mogelijkheid van nieuwe politieke initiatieven of strategieën in reactie op het huidige landschap.
Hij drong er ook bij zijn aanhangers op aan om “in de gaten te houden,” wat speculatie opwekt over zijn toekomstige politieke plannen.
Sommige waarnemers hebben zich afgevraagd of Sanders, die twee keer voor het presidentschap heeft gelopen, misschien overweegt opnieuw te kandidateren in 2028.
Echter, tegen die tijd zou hij 87 jaar oud zijn, wat vragen oproept over zijn levensvatbaarheid als kandidaat.
De opmerkingen van Sanders hebben weerklank gevonden bij een segment van de Democratische basis dat zich steeds meer gedesillusioneerd voelt over de richting van de partij.
Zijn kritiek weerspiegelt een bredere discussie binnen de partij over het toekomstige pad, aangezien de Democraten nu de uitdaging aangaan om zich te hergroeperen na hun tweede opeenvolgende verlies tegen Trump.
.