Boodschappenwinkels kunnen overweldigend zijn. Zuivelvrij, glutenvrij, volkoren, mager, enz… er is te veel om uit te kiezen. Laten we je helpen de beste opties voor jou en je gezin te kiezen.
Navigeren in de winkel
Je hebt misschien wel eens gehoord: “Winkel alleen langs de randen van de winkel” Hoewel dit meestal waar is, kan er nog steeds ruimte zijn voor artikelen uit de middelste gangpaden. Ik pas graag “De Bordenregel” toe op mijn winkelwagentje als ik boodschappen doe. de “bordregel” zou er als volgt uitzien: 50% van je winkelwagentje bestaat uit fruit, groenten en volle voeding; 30% bestaat uit vlees of andere eiwitten; de resterende 20% bestaat uit granen, ontbijtgranen, brood en andere bewerkte producten. Er is niets mis met bewerkte voedingsmiddelen met mate. Je kunt ook denken aan winkelen volgens de 80/20-regel: 80% hele voedingsrijke voedingsmiddelen en 20% “fun foods”
Help Dad Beef Up His Survival Stash With 25-Year Shelf Life STEAK
Wat te zoeken
Het is niet nodig om glutenvrij/zuivelvrij/sojavrij/vegan te kopen, tenzij a) je een allergie hebt of b) je de voorkeur geeft aan de smaak. Vaak zijn de genoemde voedingsmiddelen niet per se gezonder, omdat ze veel toegevoegde ingrediënten kunnen hebben of sterk bewerkt zijn, en ook niet per se minder calorieën bevatten
Minder ingrediënten en/of meer hele voedingsmiddelen in de ingrediëntenlijst duiden op minder bewerking. Dit zijn geweldige opties! Het is ook geweldig om te zoeken naar weinig toegevoegde suikers en weinig natrium (maar vergeet niet om je maaltijden te zouten!). Een andere bonus is een hoger eiwitgehalte. Ik beschouw een hoger eiwitgehalte als minstens 20% van de totale hoeveelheid calorieën.
Organisch? Je kunt het kostenvriendelijk houden door biologisch eten over te slaan als dat je voorkeur heeft. Biologische opties zijn niet per se gezonder. Je krijgt dezelfde voedingsstoffen binnen als met gewone opties.
Ok dus..
Ok, dus… Hoe zit het met vers of diepvries? Vers is altijd het beste als het gaat om de dichtheid aan voedingsstoffen. Drukke huishoudens en kieskeurige eters kunnen het echter moeilijk maken om een heel pak diepvriesfruit of -groenten op te eten voordat ze bederven. Toch zijn diepvriesproducten een geweldige aanvulling voor je koelkast. Voor mensen met een druk werkleven zijn eiwitrijke/ingevroren Lean Cuisines of soortgelijke producten fantastisch om te voldoen aan gezondheids- en macronutriëntendoelstellingen terwijl je toch probleemloos kunt blijven eten.
Een paar van Gray’s go-to’s…
*Sommige van deze items overlappen in meerdere macro’s*
Proteïne
Gegrilde kalkoen en/of kalkoenburgers
Gegrilde kip
Grundvlees
Eieren
Verpakte tonijn
Edamame
Griekse yoghurt
Koolhydraten
Quinoa
Couscous
Jasmijnrijst
Aardappelen (zoete & witte!)
Alle groenten & fruit
Vetten
Hummus
Kaas
Olijfolie
Salade Dressing
Gerookte zalm
Wanneer je boodschappen doet, eet dan het voedsel dat je lekker vindt en denk eraan om 80% hele, minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en 20% “leuke voedingsmiddelen” Je hoeft GEEN saaie kip met rijst te eten om gezond te zijn! De auteur, Gray Gaines, is een gecertificeerde fitness- en voedingscoach die helpt uit te blinken in vetverlies, welzijn en fitness. Krijg haar Complete Gids voor Boodschappen GRATIS!