Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!

Stel je voor dat je erachter komt dat je volwassen dochter, die nog bij je woont, geëuthanaseerd wil worden. Voor zover je weet is ze gezond. Ze lijdt aan autisme en ADHD, maar heeft geen fysieke aandoeningen.

Je weet dat ze het moeilijk heeft gehad, maar je houdt van haar en probeert haar dood wanhopig te voorkomen. Je moet het opnemen tegen artsen die haar besluit toejuichen en haar graag van dienst willen zijn.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/canada-euthanaseert-mensen-met-autisme-mengele-zou-trots-geweest-zijn-1.png

Voor een vader in de Canadese provincie Alberta is dit de pijnlijke realiteit. Een rechter oordeelde afgelopen maand dat de 27-jarige vrouw groen licht krijgt voor euthanasie. De Canadese wet bepaalt dat de vrouw gedood mag worden en daar kan de rechtbank niets tegen doen.

Psychische aandoeningen

Om in Canada in aanmerking te komen voor MAID, medical assistance in dying, moet een patiënt een ernstige en onomkeerbare medische aandoening hebben. In de rechtbank hoefde de vrouw niet aan te geven aan welke medische aandoening ze lijdt. Ze hoefde geen informatie te geven over haar symptomen of aan te geven hoe ze daaronder lijdt.

Haar ouders kregen alleen te horen dat ze de juiste procedures heeft gevolgd om toegang te krijgen tot MAID en dat haar verzoek is goedgekeurd door twee artsen.

Haar vader zei in de rechtbank dat zijn dochter in 2016 is gediagnostiseerd met autisme. Ze klaagt verder over lichamelijke klachten, maar er is nooit een diagnose gesteld. De vader speculeerde dat ze lijdt aan psychische aandoeningen die haar doen geloven dat ze lichamelijke problemen heeft.

Verontrustend

Het is verontrustend hoe makkelijk het is om toegang te krijgen tot MAID, reageert emeritus professor Kevin Yuill van de Universiteit van Sunderland in magazine Spiked.

Je hoeft alleen maar een paar artsen te vinden die bereid zijn om goedkeuring te geven. De vrouw hoefde vragen van haar ouders over haar medische aandoening of het euthanasieproces niet te beantwoorden. En vanwege privacywetten zullen de ouders er nooit achter komen waarom twee artsen haar verzoek hebben goedgekeurd.

“Mengele zou trots geweest zijn op Canada,” zegt wetenschapper Simon Goddek.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *