Mocht Nederland betrokken raken bij een serieus conflict, dan heeft Defensie flink meer mensen nodig, schrijft demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat op X.
“We moeten daarvoor de krijgsmacht kunnen vergroten of verkleinen naargelang de veiligheidssituatie. Daarom denken we aan een nieuw dienmodel,” zegt hij. Defensie onderzoekt verschillende scenario’s met verplichtingen in toenemende mate.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk is enthousiast: “Mooi dat de staatssecretaris doorpakt op ons voorstel van het dienjaar door nu te gaan kijken naar een minder vrijblijvende variant.”
Kanonnenvoer
Ondertussen beweren de media dat de ‘sneuvelbereidheid’ onder Nederlanders toeneemt. Bijna de helft zou het vaderland willen verdedigen in oorlogstijd.
“Boswijk de toetsenbordheld, die al bang was voor een 70-jarige vrouw die bij hem aan de deur kwam en vervolgens loog door te beweren dat het boze boeren waren geweest, wil graag dat uw kinderen worden gedwongen om als kanonnenvoer te gaan dienen,” reageert onafhankelijk energieadviseur Simone Juffermans.
Atlantic Council
Onderzoeker en filosoof Martijntje Smits vindt het merkwaardig dat het CDA haar energie nu zet op bewapening en krijgsmacht, maar niet op onderhandelingen, diplomatie, het eerbiedigen van de internationale rechtsorde, vreedzame dialoog en verzet tegen vijandbeelden. “Dit lijkt me scheef, en maakt uw oproep mijns inziens ongeloofwaardig.”
Boswijk is lid van de Atlantische Commissie, de Nederlandse tak van de oorlogshitsende Atlantic Council, een entiteit die gezien wordt als een verlengstuk van het militair-industrieel complex.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…