Een social media-account dat wordt beheerd door de presidential campaign van Kamala Harris, bekend als “Kamala HQ,” heeft onderzocht ondervonden voor het posten van misleidende en uit hun context gehaalde videoclips van voormalig president Donald Trump.
Volgens berichten van CNN en andere media, heeft het account, dat actief is op X (voorheen Twitter) en Instagram, verschillende videoclips gedeeld die zijn beschreven als “misleidend gemonteerd” om Trump in een negatief daglicht te stellen.
BREAKING: CNN draait nu tegen KAMALA HARRIS
“Het @KamalaHQ account, dat meer dan 1,3 miljoen volgers heeft op het X social media platform.. heeft de gewoonte om misleidend te knippen en onnauwkeurig te ondertitelen videoclips om voormalig president Donald Trump aan te vallen” – CNN pic.twitter.com/WpeAUmHmYh
— Drew Hernandez (@DrewHLive) 15 september 2024
Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Direct Bij U Thuis Verzonden
Het account @KamalaHQ, dat dient als Harris’s officiële rapid response pagina, heeft meer dan 1,3 miljoen volgers op X en is bedoeld om controversiële of onnauwkeurige opmerkingen van Trump en zijn team te belichten.
Echter, fact-checkers van CNN hebben minstens acht voorbeelden van misleidende berichten van het account gevonden sinds medio augustus.
Deze voorbeelden omvatten video’s die de toespraken van Trump verkeerd weergeven, wat heeft geleid tot beschuldigingen dat de Harris-campagne zich bezighoudt met misleidende tactieken.
Een van de misleidende berichten die door @KamalaHQ op 17 augustus werd gedeeld, toonde Trump die sprak op een bijeenkomst in Wilkes-Barre, Pennsylvania.
De clip suggereerde dat Trump verward was over zijn locatie toen hij het publiek toesprak, met de bijbehorende tekst “Donald Trump is verloren en verward.” In de video is te zien dat Trump naar een deel van het publiek gebaart en zegt: “Zou dat oké zijn, North Carolina? Ik denk het niet, toch.”
Trump: Zou dat oké zijn, North Carolina?
(Hij is in Pennsylvania) pic.twitter.com/TcymR609Rg
— Kamala HQ (@KamalaHQ) 17 augustus 2024
Het bericht impliceerde dat Trump per ongeluk naar North Carolina had verwezen terwijl hij in Pennsylvania sprak.
Echter, een volledige herziening van de beelden toonde aan dat Trump zich richtte tot een groep uit North Carolina die de bijeenkomst had bijgewoond.
Eerder in zijn toespraak had Trump de aanwezigheid van deze groep erkend, bekend als de “Front Row Joes,” die honderden van zijn bijeenkomsten hebben bijgewoond.
Toen het Trump War Room, een social media-account van Trumps team, reageerde op de misleidende post, verduidelijkte het dat Trump’s opmerkingen gericht waren op zijn supporters uit North Carolina in de menigte, niet een vergissing over zijn locatie.
De post luidde: “Weer fout, idioot. President Trump verwees duidelijk naar de Front Row Joes uit North Carolina in het publiek, die hij eerder in zijn toespraak erkende.”
Weer fout, idioot. President Trump verwees duidelijk naar de Front Row Joes uit North Carolina in het publiek, die hij eerder in zijn toespraak erkende. https://t.co/O2sdgH9fhl pic.twitter.com/Oqg1JpMQjW
— Trump War Room (@TrumpWarRoom) 17 augustus 2024
Een andere misleidende video gepost door KamalaHQ vond plaats tijdens een Trump-bijeenkomst in Tucson, Arizona. De clip toonde Trump die zei: “Dus Pennsylvania, onthoud dit wanneer je moet stemmen.”
Trump: “Pennsylvania, onthoud dit wanneer je moet stemmen”
(Hij is in Arizona) pic.twitter.com/lMEJwwvQ3I
— Kamala HQ (@KamalaHQ) 12 september 2024
De Harris-campagne suggereerde in het bericht dat Trump opnieuw vergeten was waar hij sprak.
Echter, de volledige context van Trump’s opmerkingen maakte duidelijk dat hij naar Pennsylvania verwees terwijl hij sprak over de impact van de toegenomen Haïtiaanse migratie in een specifieke stad in de staat.
De geknipte video had de context verwijderd waarin Trump sprak over een toename van 2000 procent in Haïtiaanse migranten in een kleine stad in Pennsylvania.
De Harris-campagne heeft ook extra kritiek gekregen voor het posten van bewerkte clips van Trump’s running mate, J.D. Vance.
In een post die op 29 augustus werd gedeeld, deelde KamalaHQ een clip van Vance waarin hij zei: “Democraten willen Republikeinen aanvallen als anti-vakbond en soms past de schoen.”
Vance: Democraten willen Republikeinen aanvallen als anti-vakbond en soms past de schoen pic.twitter.com/8VIM8PVASd
— Kamala HQ (@KamalaHQ) 29 augustus 2024
Echter, de volledige clip toont aan dat Vance’s volledige verklaring was: “Veel Democraten willen Republikeinen aanvallen als anti-vakbond en soms past de schoen — maar ik niet, en Donald Trump ook niet.”
De misleidende bewerking wijzigde de bedoelde betekenis van Vance’s opmerkingen, wat leidde tot reacties van critici.
De Harris-campagne verdedigde de berichten en beweerde dat de clips nauwkeurige representaties waren van de opmerkingen van de individuen.
In reactie op de fact-check van CNN verklaarde de campagne dat de post over Vance een “directe quote” was en bedoeld was om te benadrukken dat sommige Republikeinen een geschiedenis hebben van anti-vakbond gedrag.
Ondanks deze verdediging beweren critici dat de misleidende berichten een poging zijn van de Harris-campagne om Trump en zijn bondgenoten te discrediteren door hen als verward of uit de pas te laten lopen over te komen, vooral als het gaat om hun leeftijd en opmerkingen tijdens openbare optredens.
Een account genaamd @KamalaHQLies is ontstaan om de misleidende inhoud van @KamalaHQ te weerleggen, waarbij de valse en misleidende verhalen die door de Harris-campagne worden gepromoot, worden belicht.
Nu de presidentsstrijd van 2024 aan kracht wint, blijft het gebruik van sociale media om de publieke perceptie te vormen een controversieel onderwerp.
Zowel Trump als Harris blijven online platforms gebruiken om in contact te komen met kiezers, maar de nauwkeurigheid van de gedeelde inhoud staat steeds meer in de schijnwerpers.
Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/cnn-fact-check-kamalas-campaign-has-been-repeatedly-deceptive-watch/
.