De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) is op zoek naar sancties tegen Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, nadat hij niet verscheen voor een geplande door de rechtbank opgelegde getuigenis over zijn $44 miljard overname van Twitter (nu omgedoopt tot X).

Shotgun Pistol – Geen FFL Vereist, Direct Naar Uw Huis Verzonden

De SEC onderzoekt of Musk de effectenwetgeving heeft geschonden tijdens zijn overname van Twitter-aandelen in 2022.

De SEC diende vrijdag een verzoekschrift in bij een federale rechtbank in San Francisco, waarin werd gevraagd om Musk in burgerlijke minachting te houden voor het niet verschijnen bij zijn getuigenis, die was gepland voor 10 september.

De SEC verklaarde dat Musk de commissie slechts drie uur voor de getuigenis op de hoogte had gesteld dat hij niet zou komen.

De getuigenis was door de rechtbank bevolen als onderdeel van het voortdurende onderzoek van de SEC naar Musk’s aandelenkoop.

Volgens SEC-advocaat Robin Andrews heeft Musk’s afwezigheid de rechtbankbevel van 31 mei geschonden.

De SEC beweert dat Musk’s last-minute annulering ongegrond was en beschreef zijn acties als “spelletjes.” Andrews betoogde dat Musk’s falen om te getuigen een patroon van vertragingstactieken demonstreerde die niet getolereerd moet worden.

“Musk’s excuus ruikt zelf naar spelletjes,” schreef Andrews in het rechtbankdossier. “De rechtbank moet duidelijk maken dat Musk’s spelletjes en vertragingstactieken moeten ophouden.”

Het onderzoek van de SEC richt zich op de vraag of Musk de effectenwetgeving heeft geschonden door de openbaarmaking van zijn aanzienlijke belang in Twitter uit te stellen, terwijl hij in het begin van 2022 aandelen begon op te bouwen.

Volgens de wet zijn investeerders verplicht om openbaar te maken wanneer ze meer dan 5% van de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf verwerven. Musk maakte uiteindelijk zijn 9,2% eigendom van Twitter openbaar, waarna hij een bod uitbracht om het gehele bedrijf over te nemen.

Musk’s advocaat, Alex Spiro, verdedigde de CEO van Tesla en SpaceX en verklaarde dat Musk’s beslissing om de getuigenis over te slaan te wijten was aan een “noodgeval” met betrekking tot zijn rol als chief technical officer bij SpaceX. Op de dag van de getuigenis was Musk bezig met het toezicht op de lancering van SpaceX’s Polaris Dawn-missie bij Cape Canaveral, Florida.

Elon Musk CEO van SpaceX, spreekt de media toe tijdens een persconferentie na de lancering van de Falcon Heavy op 6 februari 2018, in het Kennedy Space Center, FL.

Spiro betoogde dat Musk’s afwezigheid onvermijdelijk was, aangezien zijn aanwezigheid bij de lancering cruciaal was voor de veiligheid van de astronauten.

“Musk’s afwezigheid bij de lancering had het leven van astronauten in gevaar kunnen brengen,” schreef Spiro, terwijl hij de druk van de SEC voor sancties “drastisch” en onnodig noemde.

Hij voegde toe dat Musk’s getuigenis is verzet naar 3 oktober en dat er geen reden is om te geloven dat een dergelijke noodsituatie zich opnieuw zal voordoen.

Musk zelf reageerde op de controverse op zijn sociale mediaplatform, X, en bevestigde dat de Polaris Dawn-missie een van SpaceX’s hoogste risico astronautenmissies was.

Hij legde uit dat strenge weersomstandigheden pas op de avond van de lancering waren opgeheven, wat hem dwong om een kritische “go vs. no-go” beslissing te nemen.

“De weerbeperkingen voor deze missie zijn ook extreem hoog en werden pas die avond opgeheven. Ik moest een go vs no-go beslissing nemen. Hun levens kwamen eerst,” verklaarde Musk.

Ondanks Spiro’s verdediging blijft de SEC bezorgd dat Musk misschien niet verschijnt voor zijn opnieuw geplande getuigenis. De toezichthouder heeft twijfels geuit over de vraag of de getuigenis op 3 oktober zal plaatsvinden en heeft aangegeven indien nodig verder actie te ondernemen.

Dit is niet de eerste keer dat Musk in conflict is gekomen met de SEC. De twee hebben een lange geschiedenis van juridische geschillen, die teruggaat tot 2018, toen Musk twitterde over zijn plan om Tesla mogelijk privaat te maken, waarbij hij beweerde dat hij “funding had verzekerd.”

De SEC beschouwde deze claim als misleidend en diende een rechtszaak tegen hem in. Musk heeft uiteindelijk de zaak geschikt door een boete van $20 miljoen te betalen, akkoord te gaan dat Tesla-advocaten enkele van zijn sociale media berichten vooraf zouden beoordelen, en af te treden als voorzitter van Tesla.

Meer recentelijk heeft Musk zijn frustratie over de SEC geuit op verschillende platforms, waarbij hij de instantie beschuldigde van het onrechtmatig targeten van hem terwijl het de retailinvesteerders niet beschermde tegen hedgefondsen.

In een interview op Lex Fridman’s podcast bekritiseerde Musk de behandeling van de SEC van de manipulatie van Tesla-aandelen, waarbij hij opmerkte: “Niet eenmaal heeft de SEC actie ondernomen tegen een van de hedgefondsen die nonstop aan het shorten en het vervormen van Tesla waren.”

De huidige SEC-onderzoek richt zich op de vraag of Musk’s vertraagde openbaarmaking van zijn Twitter-aandelen aankopen de effectenwetgeving heeft geschonden.

Aandeelhouders van Twitter hebben ook hun zorgen geuit over Musk’s acties en beweren dat zijn late openbaarmaking mogelijk invloed heeft gehad op de markt en hun investeringen heeft aangetast.

In juli erkende Musk dat hij de openbaarmakingsvereisten van de SEC met betrekking tot de overname van Twitter-aandelen mogelijk verkeerd had begrepen.

Hij verwees naar de vertraging in openbaarmaking als een “fout” en beweerde dat er geen opzet was om investeerders te misleiden. Niettemin gaat de SEC door met haar onderzoek naar de zaak.

De juridische strijd over Musk’s overname van Twitter heeft aanzienlijke aandacht getrokken, vooral vanwege de schaal van de deal en Musk’s hoogprofiel zakelijke ondernemingen, waaronder Tesla, SpaceX, en andere bedrijven.

De uitkomst van het SEC-onderzoek kan aanzienlijke implicaties hebben voor Musk en zijn bedrijven, evenals voor de manier waarop de SEC in de toekomst handhaving van de effectenwetgeving aanpakt in zaken die betrekking hebben op hoogprofielpersonen.

Terwijl het onderzoek voortzet, heeft de SEC aangegeven dat het zal blijven aandringen op Musk’s getuigenis en bereid is verdere juridische stappen te ondernemen indien nodig.

Voor nu staat Musk’s getuigenis gepland voor 3 oktober, en het blijft nog te zien of hij zal voldoen aan het rechtbankbevel.


Source: https://www.rvmnews.com/2024/09/the-sec-threatens-sanctions-against-elon-musk-he-claps-back-on-x-watch/

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *