Los Angeles wordt momenteel geteisterd door verwoestende bosbranden die al aan tien mensen het leven hebben gekost en duizenden gebouwen in de as hebben gelegd. Op donderdag brak er een brand uit in de West Hills, een wijk in het westelijke deel van San Fernando Valley. Deze brand, genaamd de Kenneth-brand, verspreidde zich in rap tempo en heeft al 320 hectare land in vuur en vlam gezet.
Volgens Amerikaanse media is deze brand aangestoken en is er een verdachte gearresteerd. De politie van Los Angeles heeft bevestigd dat de brand opzettelijk is aangestoken en dat de verdachte is overmeesterd door omstanders. In totaal is er al 140 vierkante kilometer aan land verwoest.
De Nederlandse media hebben deze branden direct in verband gebracht met ‘klimaatverandering’. Natuurbrandexpert Cathelijne Stoof beweerde in Nieuwsuur dat dit soort branden vroeger niet in de winter voorkwamen. Voormalig Tweede Kamerlid Harm Beertema reageerde sarcastisch door te zeggen dat ‘Meneer Klimaatverandering’ gearresteerd is en een brander bij zich had.
De berichtgeving in de Volkskrant kopte al snel met ‘Nu ook al bosbranden in de winter’. Hierop reageerde vastgoedondernemer Erik de Vlieger dat de krant voor een ‘eng genootschap’ werkt. Helga van Leur voegde hieraan toe dat de branden het gevolg zijn van extreme droogte, harde winden en hoge temperaturen, en dat dit scenario niet uitzonderlijk zal zijn in de toekomst.
Het is duidelijk dat deze bosbranden in Los Angeles voor de nodige ophef en discussie zorgen. Terwijl de autoriteiten proberen de situatie onder controle te krijgen, blijven de oorzaken en gevolgen van deze verwoestende branden bepalend voor het debat over klimaatverandering.
.