
Agenten van Immigration and Customs Enforcement (ICE) hebben een Dominicaanse national, Emilio Jose Pena-Casilla, in Boston aangehouden, nadat lokale autoriteiten hem hadden vrijgelaten ondanks een ICE-detentiebevel.
Pena-Casilla, 46, is aangeklaagd voor onder andere aanranding met de bedoeling tot verkrachting, kidnapping, onfatsoenlijke aanranding en mishandeling van een persoon van 14 jaar of ouder, en getuigenintimidatie.
De arrestatie vond plaats op 17 december, na het onderzoek van ICE naar zijn vrijlating.
Vier Trump’s historische overwinning in 2024 met de Exclusieve Trump 47e President Collectie!
Volgens ICE is Pena-Casilla illegaal de Verenigde Staten binnengekomen nabij Eagle Pass, Texas, in januari 2023.
Aanvankelijk werd hij geplaatst in het Alternatieven voor Detentie (ATD) programma, dat gebruikmaakt van GPS-monitoring of app-inchecken voor migranten, maar Pena-Casilla werd een maand later uit het programma verwijderd.
In juli 2023 werd Pena-Casilla in Massachusetts aangeklaagd voor de bovenstaande aanklachten.
Op dat moment heeft het Enforcement and Removal Operations (ERO) kantoor van ICE in Boston een detentiebevel uitgevaardigd waarin werd verzocht om hem vast te houden voor overdracht naar de federale autoriteiten.
Echter, de districtsrechtbank negeerde het verzoek en liet hem op borgtocht met GPS-monitoring vrij.
“Emilio Jose Pena-Casilla wordt beschuldigd van zeer ernstige misdrijven tegen een inwoner van Massachusetts,” zei Patricia Hyde, waarnemend directeur van het ERO-kantoor in Boston, in een verklaring.
“We hebben een heilige plicht om de inwoners van onze gemeenschappen te beschermen, en we zullen dat blijven doen door schokkende niet-burgers uit onze buurten te vangen en te verwijderen. Vandaag hoeft een ander slachtoffer in Massachusetts niet langer bang te zijn voor hun predator.”
De status van Boston als ‘heiligdomstad’ speelde waarschijnlijk een rol in deze zaak. Heiligdom-beleid beperkt of verbiedt de samenwerking tussen lokale rechtshandhaving en federale immigratieautoriteiten, zoals ICE.
Voorstanders van deze beleidsmaatregelen beweren dat ze illegale vreemdelingen aanmoedigen om samen te werken met de lokale politie zonder angst voor deportatie.
Echter, critici beweren dat dergelijke beleidsmaatregelen ervoor zorgen dat gevaarlijke individuen terugkeren naar gemeenschappen in plaats van uit het land verwijderd te worden.
Onlangs heeft de Stadraad van Boston zijn heiligdom-beleid versterkt door een resolutie aan te nemen die de lokale samenwerking met ICE verder beperkt.
De resolutie verbiedt ook de politie om migranten vast te houden voor mogelijke deportatie, tenzij er een strafrechtelijk bevel is uitgevaardigd.
Het verklaarde: “Voorstellen voor massadeportaties vormen een directe aanval op de immigrantenfamilies van Boston en bedreigen de samenhang binnen gemeenschappen.”
De kwestie van heiligdomsteden heeft opnieuw aandacht gekregen in een breder nationaal debat over immigratiehandhaving.
America First Legal, een conservatieve belangenorganisatie, heeft onlangs kennisgevingen gestuurd naar bijna 250 ambtenaren in heiligdomgebieden, waarin ze waarschuwen voor mogelijke juridische gevolgen voor het belemmeren van federale immigratieoperaties of het beschermen van illegale vreemdelingen.
“We hebben uw rechtsgebied geïdentificeerd als een heiligdomgebied dat de federale wet overtreedt,” stond in een dergelijke brief. “Zulke wetteloosheid brengt u en uw ondergeschikten in aanzienlijke risico’s van strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid.
Bijgevolg sturen we deze brief om u op de hoogte te stellen van dit risico en eisen we dat u zich houdt aan de wetten van ons land.”
De arrestatie van Pena-Casilla benadrukt de voortdurende strijd tussen de federale handhaving van immigratie en heiligdombeleid op lokaal niveau.
Met de mogelijkheid van verhoogde deportatie-inspanningen onder de nieuwe leiding wordt verwacht dat de spanningen tussen ICE en heiligdomgebieden zullen escaleren.
Deze zaak dient als een herinnering aan de complexe en controversiële kwesties rondom immigratiehandhaving en openbare veiligheid in heiligdomsteden.
.
