Een hoge NATO-functionaris heeft alarm geslagen over de mogelijkheid van een “oorlogsscenario” in Europa, terwijl de discussies over de potentiële inzet van troepen naar Oekraïne toenemen.
De Nederlandse admiraal Rob Bauer, voorzitter van de militaire commissie van NATO, maakte deze opmerkingen in Brussel op maandag en benadrukte dat bedrijven in heel Europa zich moeten voorbereiden op een worstcasescenario vanwege de stijgende spanningen met Rusland.
BREAKING: NATO bespreekt nu de mogelijkheid van preventieve aanvallen op Rusland — Bauer
— Douglas Macgregor (@DougAMacgregor) 26 november 2024
Vier de historische overwinning van Trump in 2024 met de exclusieve Trump 47e President Collectie!
Admiral Bauer benadrukte het belang van het waarborgen dat cruciale diensten en goederen zonder onderbreking kunnen worden geleverd, een sleutelcomponent van afschrikking in deze volatiele situatie. “Als we ervoor kunnen zorgen dat alle cruciale diensten en goederen, ongeacht wat er gebeurt, geleverd kunnen worden, dan is dat een sleutelonderdeel van onze afschrikking,” zei Bauer.
Hij ging verder met het bespreken van de groeiende risico’s van sabotage in Europa en merkte de impact op de energievoorziening op, vooral met betrekking tot eerdere overeenkomsten met het Russische energiebedrijf Gazprom.
“We dachten dat we een deal hadden met Gazprom, maar we hadden eigenlijk een deal met de heer Poetin,” merkte Bauer op, verwijzend naar de rol van de Russische president Vladimir Poetin in de energieonderhandelingen.
Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de Chinese invloed, vooral met betrekking tot Chinese infrastructuur. “We zijn naïef als we denken dat de Communistische Partij die macht nooit zal gebruiken,” waarschuwde Bauer.
Bauer riep bedrijfsleiders in Europa en de VS op om te erkennen dat commerciële beslissingen strategische gevolgen hebben voor de nationale veiligheid.
Hij drong er bij bedrijven op aan hun productie- en distributielijnen aan te passen ter voorbereiding op een mogelijk oorlogschaoscenario. “Hoewel het misschien het leger is dat de veldslagen wint, zijn het de economieën die oorlogen winnen,” stelde Bauer.
Adm. Rob Bauer van NATO waarschuwt bedrijven zich voor de oorlog voor te bereiden:
“Bedrijven moeten zich voorbereiden op een oorlogschaoscenario en hun productie- & distributielijnen dienovereenkomstig aanpassen. Want hoewel het misschien het leger is dat de veldslagen wint, zijn het de economieën die oorlogen winnen.” pic.twitter.com/l942r5Ida6
— Tom Elliott (@tomselliott) 25 november 2024
Bauers opmerkingen komen te midden van groeiende bezorgdheid dat het risico op een algehele oorlog met Rusland blijft toenemen, vooral na goedkeuring door de Biden-Harris-administratie van het gebruik van Amerikaanse langeafstandsmissiles die in staat zijn om Russisch grondgebied te raken.
Deze ontwikkelingen hebben de angst vergroot dat het conflict in Oekraïne zou kunnen escaleren tot een bredere oorlog.
Rapporten van Le Monde geven aan dat zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk actief overwegen om troepen naar Oekraïne te sturen ter ondersteuning van de anti-Russische oorlogsinspanningen.
Volgens een recent rapport van de New York Times heeft de Biden-administratie het idee besproken om nucleaire wapens over te dragen aan Oekraïne terwijl het zich voorbereidt om uit kantoor te treden.
En Frankrijk en het VK bespreken het sturen van TROEPEN naar Oekraïne! Willen ze echt de Derde Wereldoorlog?
Ook… pic.twitter.com/qIoxFoGOKc
— Ron Paul (@RonPaul) 25 november 2024
Volgens RBC Oekraïne hebben Groot-Brittannië en Frankrijk de mogelijkheid om een buitenlandse militaire eenheid naar Oekraïne te sturen nog niet uitgesloten, met de discussies die naar verluidt aan momentum hebben gewonnen na de overwinning van Donald Trump bij de presidentiële verkiezingen van 2024 in de VS.
Le Monde meldt verder dat deze discussies al in februari zijn begonnen, waarbij de Franse president Emmanuel Macron oorspronkelijk het idee voorstelde.
De plannen stuitten echter op aanzienlijke tegenstand van andere Europese landen, met name Duitsland.
Ondanks deze tegenstand is het initiatief in de afgelopen weken nieuw leven ingeblazen, vooral na het bezoek van de Britse premier Keir Starmer aan Frankrijk in november 2024.
De toekomst van de oorlog in Oekraïne kan uiteindelijk afhangen van de positie van president-elect Donald Trump.
Trump, die lange tijd pleitbezorger is geweest van diplomatieke oplossingen, heeft gesuggereerd dat hij zal proberen beide partijen zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel te brengen.
Ik doe hierbij een oproep aan Poetin en Zelensky om met mij te ontmoeten en deze vreselijke oorlog tussen Rusland en Oekraïne op te lossen. We zijn nog nooit dichter bij een nucleaire Derde Wereldoorlog geweest dan nu. We moeten het doden stoppen en de Derde Wereldoorlog voorkomen.
GEEN DERDE WERELDOORLOGpic.twitter.com/C5rYzYidAb
— Donald J. Trump News (@_IDonaldTrump) 18 november 2024
Na zijn overwinning op Kamala Harris sprak Trump naar verluidt met de Russische president Vladimir Poetin en drong hij aan op het vermijden van verdere escalatie van het conflict.
Nu de situatie in Oekraïne zich blijft ontwikkelen, blijft de mogelijkheid van bredere militaire betrokkenheid door westerse landen een onderwerp van intense discussie.
Met de focus van NATO op strategische afschrikking en de groeiende onzekerheid rond de oorlog, houdt de internationale gemeenschap de situatie nauwlettend in de gaten, vooral nu de spanningen met Rusland toenemen.
.