‘Hardnekkige geruchten ontkracht: coronavaccins blijken kans op hartaanval juist te verkleinen’, kopt de ‘populair-wetenschappelijke nieuwssite’ Scientias.nl.
Vivian Lammerse schrijft voor de site dat een nieuwe studie laat zien dat het aantal hartaanvallen en beroertes juist lager is na COVID-19-vaccinatie.
Ook Hart van Nederland ging ermee aan de haal.
Duidelijke stijging
Neuroloog Jan Bonte besloot de studie eens aandachtig te lezen en maakt er in een bericht op X gehakt van. Ook haalt hij fel uit naar de auteur van het artikel: “Geen benul van wetenschap, geen benul van methodiek, geen benul van wat dan ook. Te dom, te lui en te labbekakkerig om de studie zelf goed te kunnen beoordelen.”
In figuur 1 viel hem meteen al iets op. Die geeft de zogenoemde ‘hazard ratios’ weer van alle ellende die je al dan niet na de prik oploopt. Dat wil zeggen: de verhouding tussen de kans op arteriële (slagaderlijke) vaatellende na de prik ten opzichte van de ongevaccineerden, of mensen die de vorige prik hadden gehaald. Je moet dan denken aan hart- en herseninfarcten.
Een week na de eerste, tweede en derde prik laten de hazard ratios een forse vermindering van het risico op arteriële vaatellende zien. Dat effect is er ook voor alle veneuze ellende, zoals bijvoorbeeld een diepe veneuze trombose en longembolie.
Maar wat gebeurt er dan? Na de eerste week is er een duidelijke stijging van de hazard ratios. Bonte: “Met andere woorden, het risico op die ellende wordt van de eerste naar de tweede week zomaar hoger voor de gevaccineerden.”
Maar een week
“Als die fantastische vaccins van je maar een week beschermen tegen vaatellende, hebben we er niet zoveel aan, is het wel?” bijt Bonte Lammerse toe.
De onderzoekers schrijven nota bene zelf dat de initiële daling van de hazard ratios kort na vaccinatie mogelijk valt te verklaren doordat mensen vaccinatie uitstelden, bijvoorbeeld omdat ze last kregen van ademhalingsproblemen of waren opgenomen in het ziekenhuis.
Bonte nog één keer: “Zie je wel, Vivianne? In het vervolg hoef je alleen maar de studie te lezen voordat je je hatseflatsjes schrijft.”
En als deze wondervaccins de kans op een hartaanval verkleinen, zou je een scherpe daling verwachten in het aantal doden door hart- en vaatziekten. Niets is minder waar. In de vaccinatiejaren zagen we – zeker bij vrouwen – juist een opmerkelijke stijging.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
ing. J. Onno Dekker
Na één dodelijke hartaanval voorgoed immuun!