De Franse politicus Julien Rochedy gaf in 2016 in een interview met de website Le Bréviaire des Patriotes zijn kijk op het conflict in Syrië. Hij merkte op dat de relaties tussen de Syrische president Assad, die zojuist is afgezet, en het Westen tot enkele jaren daarvoor nog erg goed waren.
Zo was Assad in 2008 aanwezig bij de traditionele militaire parade in Parijs naar aanleiding van de Franse nationale feestdag. Hij hielp zelfs om een Franse gijzelaar in Iran vrij te krijgen.
Assad werd langzaam maar zeker geaccepteerd door de internationale gemeenschap, zei de oud-jeugdleider van Front National. Het land stond op het punt een vredesdeal te sluiten met Israël. Assad werd gezien als een fatsoenlijke man, geen kwade dictator, aldus Rochedy.
[embedded content](Video verwijderd? Klik hier…)Gaspijplijn
Maar toen deed zich een probleem voor. Qatar, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk waren betrokken bij de aanleg van een gaspijplijn, die door Qatar, Syrië en Libanon zou gaan lopen. Deze pijplijn zou worden gebruikt om te concurreren met de Russische gasmarkt.
Rochedy vertelde dat Assad in 2008 onderhandelde over het pijplijnproject. Uiteindelijk zei hij ‘nee’ tegen de pijplijn. Een jaar later brak er plotseling een revolutie uit om de ‘kwade dictator’ af te zetten.
Tot de grond toe afbranden
De politicus zei te hebben gesproken met iemand die aanwezig was bij een ontmoeting in 2008 tussen toenmalig Total-topman Christophe de Margerie, de toenmalig premier van Frankrijk François Fillon, toenmalig president Nicolas Sarkozy en Bashar al-Assad.
Sarkozy bood Assad 30 procent van de inkomsten uit de gaspijplijn aan, zei Rochedy. De rest van de inkomsten zou naar Frankrijk gaan. Daarop reageerde Assad, die vloeiend Frans spreekt, volgens de ingewijde: “We zijn geen Franse kolonie meer, we leven niet meer in 1959. Laat ze maar stikken.”
President Sarkozy zou vervolgens zijn uitgebarsten in woede en hebben gezegd: “Als dat je antwoord is zullen we je land tot de grond toe afbranden!” En zo geschiedde. Een jaar later brak de beroemde ‘opstand’ uit in Damascus, besloot Rochedy.
Nu de regering-Assad is gevallen is de weg vrij voor deze gaspijplijn.
???????????????????? Now that Assad has fallen, there is no political obstacle to building the Qatar-Turkiye gas pipeline.
The planned pipeline, which runs through Syria, is meant to provide Europe with an alternative to Russian gas. pic.twitter.com/rdLisNQ4jF
— NewRulesGeopolitics (@NewRulesGeo) December 8, 2024
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
.