Foto: Pexels/Clarissa Schwarz

Help mee door dit met jouw kennissen op je social media te delen!

De media steken de loftrompet over de 15-minutenstad. Die bevordert de levenskwaliteit, maar levert bedenker Carlos Moreno doodsbedreigingen op, schrijft Vrij Nederland op X. De term blijkt voer voor complotdenkers, voegt het opinieblad toe.

De 15-minutenstad schrijft voor dat alle dagelijkse behoeften van een stadsbewoner zich in een straal van een kwartier om hem heen moeten bevinden, per fiets, te voet of het openbaar vervoer. “Dat klinkt niet per se kwaadaardig zou je zeggen. Toch is dat hoe complotdenkers de 15-minutenstad zien,” schrijft (onderzoeks)journalist Caspar van de Poel in een stuk voor Vrij Nederland waar het dedain van afdruipt.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/schaamteloze-promotie-voor-de-15-minutenstad-in-de-media-1.png
De bruine hoekjes

Complottheorieën over dit fenomeen zijn volgens hem te vinden in ‘de bruine hoekjes’ van het internet.

Hij noemt psycholoog Jordan Peterson een complotdenker omdat hij zegt dat de 15-minutenstad de opmaat is naar een soort controlemaatschappij.

Ook Forum voor Democratie krijgt dat predicaat opgeplakt omdat de partij de 15-minutenstad ‘een dystopische toekomst’ noemt.

Bredere kritiek

Moreno klaagt dat ‘complotdenkers’ denken dat hij een soort lockdown omwille van het klimaat wil instellen. Hij vermoedt dat het de ‘complotdenkers’ uiteindelijk gaat om privéautobezit.

Er klinkt al langere tijd bredere kritiek, die zich geenszins beperkt tot ‘de bruine hoekjes’. Europarlementariër Christine Anderson (AfD) waarschuwde eerder dat de 15-minutensteden zijn bedoeld om je op te sluiten. “De volgende stap is dat je binnen een bepaald gebied moet blijven en dat je dat gebied maar twee tot drie keer per jaar mag verlaten,” zei ze in gesprek met de krant The Epoch Times.

Wat is volgens het Europarlementslid het doel van de 15-minutenstad? “Alle mensen aan de bedelstaf brengen en tot slaaf maken.”

Dat is de volgende stap

Shyam Batra, die zich kandidaat heeft gesteld voor het burgemeesterschap van Londen, zei in gesprek met IBTimes UK dat je in een 15-minutenstad niet meer in een benzine- of dieselauto kunt rijden en een stekkerauto moet kopen.

“Werken doe je binnen de 15-minutenstad. Er wordt voor je bepaald wat je wel en niet mag eten. Je rekening wordt geblokkeerd als je de regels overtreedt. Dat is de volgende stap,” zei Batra.

Influencer Krissy Rieger, die 240.000 abonnees heeft op YouTube, waarschuwt in meerdere van haar video’s voor 15-minutensteden.

Totale controle

“Pas op, onze bewegingsvrijheid wordt beperkt, ik kan het niet anders uitleggen,” zegt ze. “De bedoeling is het autoverkeer terug te dringen. We worden aangespoord binnen ons gebied te blijven en camera’s houden onze nummerborden in de gaten. We worden opgesloten in zones en bewaakt door camera’s.”

Ook onderzoeksjournalist Ernst Wolff waarschuwt voor de 15-minutensteden. “Kleine stukjes rijden is nog wel oké. Maar als je in de auto stapt en een paar honderd kilometer rijdt, dan kom je in de CO2-val en wordt je CO2-footprint afgenomen. Dat moet je dan ergens gaan terugbetalen en je kunt geen kant op.”

“Wie met wie contact heeft gehad, waar en wanneer, dat wordt allemaal opgeslagen en kan real time worden gedeeld met welke instantie dan ook. De 15-minutenstad heeft alles in zich voor totale controle,” aldus Wolff.

Dat is waar ze naartoe willen

Politicus Nigel Farage wijst erop dat lage- en zero-emissiezones ‘slechts het begin’ zijn. Hij zegt dat in Groot-Brittannië haast wordt gemaakt met de 15-minutensteden, die volgens hem bedoeld zijn om ons in onze wijk te houden.

Tezamen met onder meer een digitaal ID en digitaal geld gaan ze ervoor zorgen dat elke auto een soort zwarte doos krijgt met gps-technologie. Ze zullen elke kilometer die we rijden gaan belasten. Dat is waar ze naartoe willen, waarschuwt Farage.

Dit staat allemaal klaar

“Geen contant geld meer, één druk op de knop, en ziedaar de CBDC,” zei advocaat W. Scott McCollough. “Eén druk op de knop en je kunt de winkel niet meer in. Eén druk op de knop en er staat een politieagent achter je als je buiten je 10-, 11- of 15-minutenstad komt.”

“Dit staat allemaal klaar,” benadrukte de advocaat. “Het is er. Ze hebben het getest tijdens de pandemie.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
1
stem

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *