Foto: Pexels/Patrick
In de Europese Unie is het nu toegestaan om insecten te verwerken in verschillende voedingsmiddelen, waaronder brood, gebak, kaas, jam en pasta. Deze verordening is in januari goedgekeurd door de Europese Commissie en ondertekend door EU-baas Ursula von der Leyen.
NEW – From 10 February, an EU regulation allows up to 4% of UV-treated insect powder to be contained in food products such as bread, cheese, jams, or pasta. pic.twitter.com/FuSNL9McxT
— Disclose.tv (@disclosetv) February 4, 2025
Met UV-straling behandelde larven
Bedrijven mogen nu poeder op de markt brengen dat afkomstig is van met UV-straling behandelde larven van de Tenebrio molitor, ook wel bekend als gele meelwormen.
Vanaf 10 februari mag er maximaal 4 gram larven van meelwormen per 100 gram brood aanwezig zijn en maximaal 3,5 gram per 100 gram gebak.
Moeilijk te verteren
De Europese Unie is van mening dat er te veel vlees wordt geconsumeerd en doet onderzoek naar alternatieven. Het verwerken van insecten in voedsel wordt gestimuleerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het exoskelet van insecten bevat chitine, een stof die moeilijk verteerbaar is voor mensen en daardoor de opname van voedingsstoffen kan belemmeren.
Over de auteur: Robin de Boer is een economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…
Interessant
Source: https://www.ninefornews.nl/smullen-maar-eu-keurt-wet-goed-voor-insecten-in-brood/
.