Vorige week keurde het Amerikaanse parlement een hulppakket voor Oekraïne ter waarde van 61 miljard dollar goed. Nog eens 61 miljard naar Oekraïne dus. Maar wat gebeurt er precies met al dat geld?
De Ierse journalist en commentator Chay Bowes zocht het uit. Het zit anders dan de krantenkoppen ons willen doen geloven.
Het leeuwendeel van het geld komt niet in de buurt van de frontlinie terecht. Zo’n 50 miljard wordt gebruikt voor investeringen in defensie. Wat gebeurt er met de overige 10 miljard dollar? Niemand lijkt daar iets over te weten.
The $61 Billion in additional “Aid” to a grossly corrupt Ukraine is essentially a giant Ponzi scheme. Its a scam.
Its a crooked scheme to buy Political time for Biden and flush vast profits into the US military industrial complex
Most of the money will just enrich Ukrainian and… pic.twitter.com/vvnCtRKdrh
— Chay Bowes (@BowesChay) April 29, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Het meeste geld zal Oekraïne niet bereiken
Woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova wees erop dat een kwart van de bijna 61 miljard dollar zal worden gebruikt voor hulp aan Oekraïne. Het meeste geld blijft in de Verenigde Staten, zei ze.
De Amerikaanse minister van Defensie Austin zei dat ongeveer 50 miljard dollar rechtstreeks zal worden geïnvesteerd in de Amerikaanse defensie-industrie. Hij voegde toe dat het ‘hulppakket’ banen in 30 staten zal creëren.
Het meeste geld zal Oekraïne dus niet bereiken, maar komt vooral het Amerikaanse militair-industrieel complex ten goede.
Gigantische Ponzi-fraude
Vergeet niet dat de VS al meer dan 100 miljard aan belastinggeld in het falende Oekraïense project hebben gestopt.
Ondertussen weigert president Zelensky verkiezingen uit te schrijven, terwijl zijn termijn volgende maand afloopt. Dat maakt hem een dictator, stelt Bowes.
Het hulppakket van 61 miljard is een gigantische Ponzi-fraude, concludeert hij. Het maakt de Oekraïense en Amerikaanse elites rijker, terwijl gewone Oekraïners blijven sterven in de loopgraven.
Het is overigens nog maar de vraag of Oekraïne daadwerkelijk iets heeft aan de Amerikaanse hulp. Zo heeft het Oekraïense leger inmiddels de Amerikaanse Abrams-tanks teruggetrokken van het slagveld. Ze blijken te gevoelig voor Russische aanvallen met drones.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…