Deel deze informatie met anderen op je sociale media!

Al meer dan een maand is het onrustig in Georgië nadat de verkiezingsuitslag bekend werd. De protesten zijn donderdag geïntensiveerd nadat premier Irakli Kobakhidze aankondigde dat de gesprekken over toetreding tot de Europese Unie voor lange tijd worden stilgelegd. Dit besluit volgde op een oproep van het Europees Parlement voor nieuwe verkiezingen in het land.

De afgelopen nachten kwam het tot confrontaties met de politie, die traangas, waterkanonnen en rubberkogels heeft ingezet. Demonstranten droegen Europese en Georgische vlaggen bij zich.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

De premier beschuldigt de Europese Unie ervan een kleurenrevolutie uit te lokken en stelt dat de EU achter de protesten zit.

Déjà vu-gevoel

De partij Georgische Droom won de verkiezingen van 26 oktober met een meerderheid van de stemmen. Deze partij, die zich wil inzetten voor Georgië in plaats van buitenlandse invloeden, is in conflict met president Salome Zoerabisjvili, die bekendstaat als pro-Europees. Georgische Droom heeft de afgelopen jaren de banden met Rusland versterkt, terwijl de banden met het Westen juist zijn bekoeld.

De beelden van de protesten roepen bij politiek wetenschapper Ivan Katsjanovski een déjà vu-gevoel op. Hij wijst erop dat Georgische scherpschutters in 2014 werden ingezet bij de Euromaidan-protesten in Oekraïne.

Vervolgens werd de democratisch gekozen pro-Russische president Janoekovitsj afgezet. In het oosten van Oekraïne brak een burgeroorlog uit, die uiteindelijk leidde tot de Russische invasie van Oekraïne.

Valse vlag-operatie

Een Oekraïense rechtbank heeft eerder dit jaar vastgesteld dat het bloedbad op de Maidan een valse vlag-operatie was. De media hebben (bewust) geen aandacht besteed aan deze explosieve onthulling.

Singer-songwriter Nicky Monreau merkt op: “Als Georgië niet bij de EU wil, zorgt de EU wel voor opstanden en een revolutie zoals op de Maidan. Kijk maar naar wat er nu in Georgië gebeurt!”

“Het dreigt in Georgië dezelfde kant op te gaan als in Oekraïne,” zegt ook journalist Eric van de Beek. “De EU en de VS die met hun ngo’s de boel opruien, met als gevolg een burgeroorlog. De politie wordt nu met vuurwerk bestookt. Als de politie terugschiet, zullen de westerse media dit opblazen en oproepen om de zielige Georgiërs te helpen.”

Over de auteur: Robin de Boer is een economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
35
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je social media!

+

Meld je aan voor onze gratis PUSH-meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram-kanaal

Volg ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....