Foto: Pexels/Rollz International
In een opmerkelijke ontwikkeling gaat een onderzoekscentrum dat wordt gesteund door de Britse overheid insecten en andere vleesvervangers in supermarktschappen leggen. Het National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC) heeft als doel om alternatieve eiwitten meer mainstream te maken en zo bij te dragen aan een duurzamere planeet. Dit betekent dat consumenten binnenkort mogelijk gehakt gemaakt van krekels kunnen vinden in de schappen.
Het centrum ontvangt niet alleen financiering van de overheid, maar ook van multinationals en andere bedrijven. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat de ontwikkeling van alternatieve eiwitten veilig en gezond is. Daarnaast onderzoekt het NAPIC hoe ze consumenten kunnen overhalen om hun traditionele vleesgerechten te vervangen door plantaardige alternatieven of kweekvlees. Een mogelijke optie is om plantaardige alternatieven te vermengen met traditionele producten om zo de CO2-uitstoot te verminderen.
Deze ontwikkeling roept echter ook weerstand op. Boeren zijn bezorgd dat de opkomst van de alternatieve vleesindustrie de traditionele landbouwsector zal ondermijnen. In Italië is zelfs een wet aangenomen die de verkoop van kweekvlees verbiedt, en Frankrijk pleit voor een Europees verbod. Europarlementariër Sander Smit reageert kritisch op de plannen van het onderzoekscentrum en noemt het een stap richting dystopie.
Het is duidelijk dat deze ontwikkeling zowel voor- als tegenstanders heeft. Het National Alternative Protein Innovation Centre streeft naar een duurzamere voedselproductie, maar de impact op de traditionele landbouwsector en de acceptatie van alternatieve eiwitten door consumenten blijven belangrijke vraagstukken. De toekomst zal uitwijzen of de insecten en andere vleesvervangers daadwerkelijk hun weg naar de supermarktschappen zullen vinden en of consumenten bereid zijn om hun steak te verruilen voor een plantaardig alternatief.
.