De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft officieel geëxtraheerd mpox als een wereldwijde gezondheidsnoodsituatie.
Deze verklaring komt terwijl het virus, dat bekend staat om het veroorzaken van laesies over het lichaam, zich blijft verspreiden over verschillende Afrikaanse landen, waaronder Burundi, Kenia en Rwanda.
Vrijheid-Lievende Strandkleding van Red Beach Nation – Bespaar 10% met Code RVM10
Sinds het begin van het jaar heeft de Democratische Republiek Congo (DRC) meer dan 13.700 gevallen en 450 doden door het virus gerapporteerd.
De stijging van het aantal gevallen heeft de WHO ertoe gedwongen de situatie te categoriseren als een “gezondheidsnoodsituatie van internationaal belang.” Deze categorie is eerder gebruikt voor aanzienlijke uitbraken zoals Ebola en de COVID-19-pandemie.
“Het is duidelijk dat een gecoördineerde internationale reactie essentieel is om deze uitbraken te stoppen en levens te redden,” zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij benadrukte verder dat “het stoppen van deze uitbraken een op maat gemaakte en uitgebreide” reactie van gemeenschappen vereist.
NU – WHO’s Tedros verklaart wereldwijde “mpox” noodtoestand. pic.twitter.com/2CPJE1JUFR
— Disclose.tv (@disclosetv) 14 augustus 2024
De verklaring volgt op een recente bijeenkomst van WHO-experts die bijeenkwamen om de groeiende dreiging van het mpox-virus in Afrika te evalueren. Rapporten van de Manchester Evening News duiden erop dat de Afrikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (Africa CDC) bezorgdheid hebben geuit over de verspreiding van een nieuwe stam van mpox over het continent.
Tijdens de bijeenkomst met het Noodcomité merkte de WHO op dat mpox al meer dan een decennium in de DRC aanwezig is, met elk jaar een constante stijging van het aantal gevallen. De situatie escaleerde vorig jaar aanzienlijk, en dit jaar zijn de aantallen al voorbij de totalen van vorig jaar, met meer dan 14.000 gevallen en 524 doden gerapporteerd.
Bijzonder zorgwekkend is de opkomst en snelle verspreiding van de clade 1b-stam in de DRC, die blijkbaar voornamelijk wordt overgedragen via seksuele netwerken. Deze stam is ook gedetecteerd in buurlanden die eerder geen gevallen van mpox hebben gerapporteerd, waaronder Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. De WHO verklaarde: “We hebben niet te maken met één uitbraak van één clade – we hebben te maken met verschillende uitbraken van verschillende clades in verschillende landen met verschillende transmissiemodi en verschillende risiconiveaus.”
.