🕒 Leestijd: 2 minuten
Wetenschappelijke experimenten zijn een hoofdbestanddeel van de menselijke vooruitgang. Academische onderzoekers moeten zich meestal houden aan regels en voorschriften met betrekking tot de ethiek van het uitvoeren van studies. Er is echter altijd een aantal onderzoeken geweest die veel verder gingen dan wat velen als ethisch beschouwen.
In deze reeks bekijken we even kort deze experimenten.
Tegenwoordig zijn er strikte regels die moeten worden gevolgd bij het uitvoeren van dergelijke psychologische experimenten. De American Psychological Association (APA) heeft bijvoorbeeld een bindende gedragscode die moet worden gevolgd bij het uitvoeren van elk soort experiment. Onderzoekers zijn verplicht zich aan alles te houden, van toestemming tot vertrouwelijkheid van de experimenten.
Bovendien zijn er beoordelingscommissies en panels die verantwoordelijk zijn voor het versterken van deze strikte ethiek. Dat gezegd hebbende, waren de normen niet altijd zo streng. Dat is precies hoe enkele van de volgende controversiële psychologische experimenten werden uitgevoerd.
Onnodige experimenten met geslachtsverandering
Eén tragisch geval ontstond als gevolg van slechte beslissingen die werden genomen na een chirurgisch ongeval, waarbij een zeven maanden oude Canadese jongen ‘per ongeluk werd gecastreerd’ terwijl hij een routinematige besnijdenis onderging.
Nadat de penis van David Peter Reimer per ongeluk verminkt was, overtuigde een psycholoog zijn ouders ervan dat de kans groter was dat de jongen seksuele rijping zou bereiken als hij als vrouw een geslachtsveranderende operatie zou ondergaan.
De psycholoog John Money meldde dat de herplaatsing succesvol was en gebruikte deze als bewijs dat genderidentiteit in de eerste plaats aangeleerd is. Toen Reimer echter ouder werd, realiseerde hij zich dat hij geen meisje was en op 15-jarige leeftijd stapte hij over op het leven als man. Reimer maakte zijn verhaal uiteindelijk openbaar om soortgelijke medische praktijken te helpen ontmoedigen, en de daaruit voortvloeiende furore veranderde de medische praktijken in soortgelijke gevallen. Reimer pleegde zelfmoord op 38-jarige leeftijd, nadat hij aan een ernstige depressie leed.