Een 81ste kaart..?? Jazeker, gewoon DOEN!

Een waarschuwingskaart in je TAROT-deck?

2024 © Peter den Haring } deze versie WantToKnow.nl/be

*

Stress van je orakelhobby die Tarotlezen heet? Misschien moet je er ook soms een beetje mee uitkijken; sommige kaarten hebben een ‘geladen’ betekenis. Sommige spellen zijn zelfs in hun geheel geladen. Een gewoon tarotspel, het bekende ‘Rider Waite’, heeft 78 kaarten. De uitvoering van de magiër Aleister Crowley’s, is beruchte en zijn spel heeft er 80. Net als de veel latere aanpassing van Onno en Rob Docters van Leeuwen in hun boek: ‘De Tarot in de herstelde orde.’ En om de verwaaring compleet te maken, heeft een verantwoord occult spel echter 81 kaarten. Hét logisch-magische kwadraat van 9.

Bestel je een Tarotspel in de VS, dan zitten er drie Maguskaarten in. In Nederland worden deze, raar genoeg, niet meegeleverd. Naïviteit is goed, maar enig wantrouwen is beter. Ik neem je even mee.. In zijn voorwoord voor zijn boek ‘Tarot voor jonge magiërs’, bedoeld voor pubers, schreef de auteur, George Hulskramer, dat ooit één van zijn jonge dochters er stellig van overtuigd bleek dat ze spoedig zou overlijden. Omdat ze drie keer spontaan kaart XIII, De Dood, getrokken had bij het leggen van het Tarotspel..

Het kind had stiekem het spel aan vaders beheer onttrok­ken en daarna had ze zich nieuwsgierig in deze hobby van paps gestort. Even liepen de rillingen me over de rug; is er dan niets meer veilig voor onze jeugd? Vroeger hoorde bij de eerste stap op het magische pad een persoonlij­ke, beschermende inwijding door een oudere, wijze leer­meester. Tegenwoordig geven we alles maar zonder slag of stoot uit handen.

Bevredig je nieuwsgie­righeid maar kinders!
Zoek het allemaal maar zelf uit! Pa en ma weten het ook niet meer. Ik ben ook nooit ingewijd op de orakelmagie, maar moest door schade en schande wijzer worden. Daarom geef ik mijn pijnlijk verworven ervaring graag voor niks en gratis weg: in ieder Tarotspel hoort een waar­schu­wingskaart..!

Wie zich met magie bezighoudt, wie zelfkennis wil verwerven, die komt ‘natuurlijk’ licht EN donker tegen. Ieder mens gaat daarbij zijn eigen gekleurde indeling van ‘Goed-en-Kwaad’ maken. Soms loop je, gezocht of per ongeluk, tegen een kracht op die je niet aan kunt. Je kent ongetwijfeld de vele voorbeelden in allerlei films over het ‘magische OUIJA-bord’, dat snel voor ‘zichzelf begint’, wanneer onkundigen hun energie focussen op ‘antwoorden van andere zijde’..!

Het kenmerk van zo’n ontmoeting is dat de Zot, de Jonge Dwaas, denkt dat er niets aan de hand is; hij (M/V) blaakt van zelfvertrouwen en positivisme, gloeit in zijn net verwor­ven macht over verleden en toekomst en kan dan tijdelijk -maar soms langdurig en psycho­tisch- in de ban van iets heel onaan­ge­naams raken. Voordat het zover is, dient iets hem toch te waar­schuwen?

I TJING en Runen
In de I Tjing zijn er overduidelijk bepaalde lijnen, die die waarschuwingsfunc­tie kunnen hebben. Je wordt bijvoorbeeld attent gemaakt op een dwaas die niet wil luisteren. In vervlogen tijden representeerde in de Tarot soms de Joker het onver­wachte, duistere of provocerende element in het toen nog vooral magische kaartspel.

Oorspronke­lijk (de Tarot zou uit de Atlantische cultus stammen) kende de zg. Grote Arcana uit de Tarot 24 kaarten. Dat komt sluitend overeen met de 24 Runen. Maar de 25e Rune is een `lege’ steen, waarvan Wodan ooit gezongen zou hebben, dat de betekenis voor vrouwen geheim moest blijven. Dat is een versluierde informatie, die zou kunnen betekenen dat alleen ingewijden (mannen) die waarschuwende achtergrond van deze Rune mochten weten.

Wijze Runen­liefhebbers gebruiken tegenwoordig opnieuw de blanco steen als een aanwijzing dat men op iets groters stuit dan men kan bevatten. Eerbiedig terugtreden is dan gepast. Zonder gevaar is het waarzeggen immers nooit? Rond 300 n.Chr. deed de Rooms Katholieke Kerk om die reden de Tarot in de ban als ‘duivels prenten­boek’ en dwong zo dit orakel in de mystieke ondergrond­se.

Middeleeuwse Tarottradities laten zien dat er toen ook al twee witte kaarten in het spel waren opgenomen, zodat een volledig spel 80 kaarten omvatte. Die blanco kaarten stonden voor het vrouwelijk en het mannelijk principe, soms ook voorgesteld door de goden Juno en Jupiter. Andere benamin­gen voor die twee principes waren Intuïtie (de moeder) en de Waarheid (de vader). Onno en Rob Docters van Leeuwen beschre­ven die twee extra archetypes uitstekend in hun boek, De Tarot in de herstelde orde.

De ‘Omgekeerde Zot’…
In de loop van de tijden zijn veel vroegere en objectieve waarheden zoekge­raakt, zoals dat met zoveel kennis is gebeurd. De toenemende belang­stelling van de occulte amateurs dwingt ons, gevorderden, echter tot een ‘update’, een actualisering van onze Tarotisti­sche vaardigheden.

Let wel, van mij mag iedereen gewoon en vrolijk 78 kaarten blijven gebrui­ken;  maar dan graag wel met de innerlijke afspraak dat de omge­keer­de Zot je dwingt tot gas terugnemen, een soort voorgepro­grammeerd HALT dus. Beter lijkt om daar een aparte kaart, een witte kaart, voor in te voegen. Als de uitgever tenminste zo attent geweest is om zoiets bij het spel te voegen, al was het maar als een eventueel nodige vervan­ging bij verlies van een gewone kaart.

De beteke­nis van die witte kaart luidt dan onveranderlijk: spel wegleg­gen, foute dag, foute vraag, foute vraagsteller of eventueel foute klant. Daarna leun je opgewekt achterover, niks aan de hand en je hebt een hoop ‘engigheid’ vermeden. Voor een Ouwe Magiër kan het dan wijs zijn om minstens het aura schoon te maken en eventueel de kamer erbij op te schonen met een flinke bos rokend gedroogde salie.

Misschien moet men met een ander orakel­sys­teem nog even checken wat er aan de hand was. Aan een spel voor beginners en zeker voor jonge kinderen stel ik dus zo’n beschermende eis. En anders is dit ‘spel’ als Tarot, Runen, ITjing e.a., geen leuk bedoeld cadeauboek­je meer.. Je wilt je nageslacht toch ook niet meteen aan de sigaretten zien?

Dat brengt me op mijn tweede ongerustheid.
Die heeft te maken met de versla­vende werking, die van ieder orakel uit gaat. Ook hier weer: men wordt hierin meestal door nare ervaringen wijs. Tijdens het schrijven van mijn eigen orakelboekje (over het waarzeg­gen met dominoste­nen) heb ik extreem geëxperimen­teerd.Verslaafd? Kom nou toch? Maar…

Maar op den duur doe je niks meer zonder orakel­advies. Ga we met de fiets of met de auto? Even een steentje trekken: meneer is ver­slaafd… Jazeker. En zo gezegd zo gedaan: in het interactieve Domino-orakel, dat je op mijn website kunt vinden (HIER) heb ik op basis van die spanning een extra, rode, 29ste STOP-steen ingevoegd. Ook tieners, borderliners, HSPers enz. zijn allemaal overgevoelige potentiële slachtof­fers, die tegen zichzelf beschermd moeten worden. En dus: eer de witte kaarten!


Aleister Crowley..
Ook de beruchte kabba­list en occultist Aleister Crowley heeft in zijn omstreden Tarotspel twee extra kaarten ingebracht. Naast de bekende Magiër, kaart 1, kom je daar een ‘Witte, Verlichte Magus’ tegen maar ook zijn tegenhanger: de ‘Zwarte Verlichte Tovenaar’. Als je die kaart goed bekijkt op de illustratie bij dit artikel, zie je op de achtergrond van die Magiër een zwart-blauwe Beer staan. Vraag je maar niet af wat die te melden heeft.

Je ziet direct het kenmerkende verschil tussen de Verlichte en de Zwarte. De laatste houdt zijn attributen vast, terwijl de Verlichte ze juist heeft losgelaten. Met deze twee aparte kaarten voor de deelpersoonlijkheden van de Magier komt Crowley’s totale aantal kaarten ook van 78 op 80. Je snapt al waar ik naar toe wil.. In zo’n krachtig spel hoort helemáál een extra waarschuwing: de witte kaart!

Wie lang met Crowley’s kaarten werkt, ontmoet vroeger of later in het schemerveld zelf die Zwarte Tovenaar. Meest­al is het dan te laat en word je een tijdje meegezogen in het energieveld van gedegene­reerde sex, macht en eigen­liefde waar die kaart voor staat. Crowley zelf ging er aan onder door, evenals zijn aan opium verslaafde geliefde Frieda Harris, die de kaarten getekend heeft.

Als je dit allemaal van te voren weet, kan je eigen intuïtie of Heerlijk Hogere Zelf je wellicht nog waar­schuwen. Beter is om die hulp te structureren met een praktisch alarmbelletje wat je in handen hebt. Voor die situa­ties waarin de Tovenaar (een buitenaards tiepje volgens mij) teveel macht over jouw eigen schaduwkanten zou kunnen krijgen. En denk eens aan de Numerologische kant van de zaak. Is het niet mooi om 81 kaarten in je handen te houden? Geeft 9×9 niet een compleet gevoel? Fijn dat ook jouw kwartje op dit terrein door valt.

De Rider-Waite Tarotspellen hebben twee witte kaarten (soms met uitgeversre­clame bedrukt), de meeste andere systemen niet. Dan zul je dus uit een ander spel met een zelfde achterkant en formaat een waarschuwingskaart moeten halen. Als je dat te duur vindt, hanteer dan voortaan het verschijnen van de omgekeerde Zot als beveiliging.

PdH / augustus 2024

Peter den Haring is een Haagse hypnotherapeut, die veel werkt met astrologie, auralezen en Familie ostellingen. www.peterdenharing.nl/domino

* * *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....