© Stichting Clintel/vrijdag 19 juli 2024

             Zo zou het er in Kinderdijk uit kunnen gaan zien (afbeelding: Rijnmond Nieuws)

De plaatsing van windturbines in ons land roept steeds meer weerstand op. Clintel volgt dit op de voet en doet verslag van de opvallendste uitwassen. Zo wordt de Werelderfgoed-status van de beroemde oude Hollandse windmolens bij Kinderdijk nu ironisch genoeg bedreigd door de mogelijke plaatsing van 6 tot 10 zeer grote moderne windturbines. De colleges van Gorinchem en Molenlanden hebben namelijk voorgesteld om locatie J (zuidwesten van Molenlanden) aan de provincie voor te dragen voor de mogelijke realisatie van deze windturbines, met een tiphoogte van 240 tot 280 meter. Locatie J heeft impact op de zichtlijn van Werelderfgoed Kinderdijk en daarmee loopt Kinderdijk het risico de status van Werelderfgoed te verliezen.

Inmiddels lijkt het acute gevaar overigens geweken want de betrokken gemeenteraden hebben vorige week (9 juli) nee gezegd tegen locatie J. Dit is echter een voorlopig besluit. De provincie Zuid-Holland heeft het laatste woord.

Lees meer rond de plannen in Kinderdijk: hier

Ook in Piershil in de Hoeksche Waard is het (al lang) hommeles, rond Windpark Spui. Dit zorgt voor ernstig klachten bij bewoners, onder meer slapeloosheid. Clintel besteedt aandacht aan (onder meer) deze kwestie in een reeks interviews met windturbine-slachtoffers in Nederland. Lees de schrijnende verhalen van bewoonster Ria van der Ploeg (hier) en Claus aan de Wiel (hier). Deze laatste werd door de overlast zelfs gedwongen te verhuizen uit zijn ouderlijk huis.

Tot slot is er het opmerkelijke verhaal over de gevangenisstraf voor Jan Nieboer.  Onder meer een reeks dreigbrieven over de plaatsing van windturbines was voor het Openbaar Ministerie aanleiding om een grootschalig onderzoek naar Nieboer op te zetten. Onlangs werd hij, inwoner van 2e Exloërmond en voormalig voorman van protestgroep Platform Storm, in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het versturen van dreigbrieven naar bedrijven die zich bezighielden met de bouw van windpark De Drentse Monden Oostermoer en windpark N33. Nieboer liet na de uitspraak weten in cassatie te gaan. “Uit gesprekken hebben zij conclusies getrokken, maar die zijn op geen enkele manier met bewijzen onderbouwd.”

Lees het hele artikel over Jan Nieboer: hier

Na de succesvolle première van Climate: The Movie in maart, werden we benaderd door Shirley Born, fotografe uit Brunssum. Ze wilde dat de film ook in Limburg zou worden vertoond, met aansluitend een lezing van Marcel Crok. We prikten samen een datum en een locatie voor een avond ergens in de provincie. In eerste instantie zou de film op 10 juni draaien in Lumière in Maastricht, maar daar vonden ze hem bij nader inzien te kritisch, dus dat ging niet door. Shirley vond vervolgens een alternatieve locatie in Brunssum: De Brikke Oave.

Een paar dagen voor de vertoning kreeg eigenaar Jeffry Lutgens bezoek van een ambtenaar van de gemeente, die hem vertelde dat de burgemeester vertoning verbood. Waarom precies werd er niet bij gezegd; het zou te maken hebben met ‘verstoring van de openbare orde’ en een ‘risico voor de veiligheid’. Clintel vroeg de Brunssumse wethouder Merle van Leusden-Bruning wat de reden was voor het verbod. Zij wist alleen dat de burgemeester de opdracht had gegeven, maar had geen idee waarom. Van een dreigende situatie was volgens haar geen sprake.

Op onze schriftelijke vragen reageerde de burgemeester via haar woordvoerder: “Burgemeester Van der Rijt heeft te kennen gegeven dat de gemeente de vertoning van uw film en het daaropvolgende debat in een gemeentelijke accommodatie onwenselijk acht, omdat daardoor de indruk kan ontstaan dat de gemeente dit initiatief ondersteunt. De uitbater heeft u daarom afgelopen vrijdag laten weten dat de film en debat niet in de Brikke Oave kan plaatsvinden.”

Opnieuw dus nergens iets over een dreigende situatie, verstoring van de openbare orde of een risico voor de veiligheid. Shirley Born kon op het laatste moment een derde locatie regelen, het cultureel centrum Corneliushuis in Heerlen. Nadat daarmee afspraken waren gemaakt, besloot eigenaar Evert Hartman dat de film ook hier niet vertoond mocht worden. En ook hier blijft de reden onduidelijk. Hartman had gehoord dat de film controversieel was en misschien ‘de openbare orde’ zou verstoren, liet hij Clintel desgevraagd weten. Clintel heeft contact gezocht met de politie in Heerlen, maar daar was niets bekend over dreigingen of mogelijke rellen.

Uiteindelijk hebben we de film toch kunnen vertonen in Limburg, en wel in Het Patronaat in Kerkrade (zie foto hierboven en artikel hier). Ongeveer honderd mensen keken geboeid, luisterden naar de toelichting van Clintel-directeur Marcel Crok en gingen met hem in discussie. De sfeer was prima en de uitbater was zeer tevreden over het verloop van de avond. Wel was er bij de bezoekers verbazing over het stof dat de film in Limburg deed opwaaien. In een vrij land, vonden velen, hoort debat; ook over onderwerpen die misschien gevoelig liggen.

Los van de inhoud is het verontrustend dat een burgemeester zomaar kan zorgen dat een film verboden wordt. Een burgemeester zou, juist als er over een onderwerp veel te doen is, moeten zorgen dat daar een vrij debat over kan worden gevoerd en zich niet met de programmering van een culturele instelling moeten bemoeien. Wat in Brunssum gebeurde, is censuur, het belemmeren van het openbare debat en de vrije meningsvorming en een ongefundeerde inperking van de vrijheid van meningsuiting, zoals is vastgelegd in Artikel 7 van onze Grondwet.

Daarom hebben wij besloten een formele klacht in te dienen tegen CDA-burgemeester Wilma van der Rijt. Wij hopen dat zij met ons in gesprek wil gaan en het alsnog mogelijk maakt om de film in Brunssum te vertonen. Het gemeentehuis zou daarvoor een mooie plek zijn. Burgemeester, wethouders en raadsleden kunnen dan zelf een oordeel vellen over de inhoud van de film en met ons in debat gaan. Wij staan hier in ieder geval voor open, Clintel cancelt niemand.

Drie lezingen van het succesvolle Jubileumcongres van Clintel op 18 juni in Roelofarendsveen zijn nu terug te kijken op het YouTube-kanaal van Clintel.

Een van de hoogtepunten van het congres was de lezing van energie-expert en ondernemer Theo Wolters: zie hier. Wolters sloeg de vraag of CO2 überhaupt een probleem is even over en focuste op de veelgehoorde politieke doelstelling van net zero in 2050. Wolters toonde koeltjes met concrete feiten en berekeningen aan dat net zero in Nederland in 2050, zelfs onder de meeste optimistische aannames, volstrekt onmogelijk is, en dat een transitie naar wind en zon überhaupt onbetaalbaar is. De energietransitie zoals die nu wordt voorgesteld, gaat onvermijdelijk ten koste van onze welvaart. Sophie Hermans, de nieuwe minister van klimaat en groene groei, kan volgens Wolters dan ook beter minister van “klimaat en groen verval” heten. Uitsmijter van Wolters: “Er is geen enkele energie-expert die denkt dat net zero in 2050 realistisch is.”

Onafhankelijk onderzoeker en waterbouwkundige Hessel Voortman richtte zich in zijn lezing vooral op de vraag of er nu wél of niet een versnelling is te zien in de stijging van de zeespiegel aan de Nederlandse kust. Aanleiding was een recent rapport van kennisinstituut Deltares, waarin voor het eerst wordt gesproken van een dergelijke versnelling. Deze versnelling is echter pas te ‘zien’ nadat gecorrigeerd is voor een windeffect langs de Nederlandse kust, legde Voortman uit. Hij publiceerde vervolgens zijn eigen onderzoek met een opvallende en duidelijke conclusie: “Ik zie geen versnelling van de zeespiegelstijging”.

Onafhankelijk journalist Bert Weteringe liet in zijn presentatie zien wat een enorme impact de plaatsing van windturbines zal hebben in Nederland en met name op de Noordzee. Weteringe somde een groot aantal nadelen op van de voorgenomen grootschalige toepassing van windturbines; nadelen die steeds meer aan de oppervlakte komen. Over vrijwel ieder aspect van windenergie kan op zijn minst een discussie worden gevoerd: het rendement, de kosten, het recyclen, het grootschalige materiaalgebruik, de gevaren voor milieu en het dierenleven en niet te vergeten de (voor sommigen ziekmakende) geluidsoverlast. Aan de andere kant (letterlijk) wordt er veel geld verdiend met windturbines. Lees hiervoor ook het recente boek van Weteringe: Windhandel.

De overige lezingen van het Jubileumcongres zullen later ook nog online worden gezet.

Clintel is een internationale organisatie met ambassadeurs in een dertigtal landen. Onze hoofdboodschap: er is geen klimaatcrisis. Dit geluid is vrijwel niet te horen in de politiek en in de media. Wij willen een van de overheid onafhankelijke waakhond zijn op het gebied van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. Dit kan alleen met jouw steun! Want wij ontvangen geen geld van de overheid en ook niet van de Postcode Loterij. Steun ons daarom met een eenmalige of maandelijkse donatie: klik hier. Zelf een bedrag overmaken kan uiteraard ook.

Je kan ook Vriend van Clintel worden!  Vanaf 100 euro per jaar word je Vriend van Clintel en ontvang je als welkomstgeschenk een boek naar keuze uit onze inmiddels rijk gevulde webshop webshop.

Clintel heeft zeer ambitieuze plannen voor het komende jaar. Guus Berkhout is een boek aan het afronden met een unieke nieuwe kijk op het klimaat. We hebben grote plannen om volgend jaar een Europese klimaatconferentie te organiseren in Nederland!
We gaan in het najaar een campagne starten tegen de verdere uitrol van wind op land. We zullen dus pleiten voor een moratorium. En last but not least, als Milieudefensie inderdaad een nieuwe klimaatrechtszaak start tegen dit keer ING, dan zullen wij opnieuw proberen te interveniëren.

Al deze plannen kunnen we alleen verwezenlijken met jullie steun! Word vandaag nog Vriend van Clintel!

Clintel is een in Amsterdam gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, dat stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1900 wetenschappers en experts.

Clintel ontvangt geen geld van overheden, niet van de Postcode Loterij en ook niet van de industrie. Onafhankelijker dan dit kun je niet zijn. Onze financiering is afkomstig van particulieren en kleine bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
Je  kunt je reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org

Door Clintel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....