Je kunt beter tijd steken in het verbouwen van je eigen voedsel, dan heen en weer fietsen naar voedselbanken of biologische boertjes, ergens ver buiten de stad. Als je de kans krijgt moet je maken dat je uit steden wegkomt, maar datg is financieel onmogelijk gemaakt.

Blauwdruk voor hoe je zelfvoorzienend kunt zijn in een achtertuin van ongeveer 1.000 m². In de wetenschap dat niet iedereen een tuin van 1.000 m² heeft, valt te denken aan samenwerken binnen voedselcoöperaties. Mensen zonder tuin kunnen arbeid inbrengen en bijdragen in de vorm van voedselconservering, zaadverwerking, regenwatervoorziening, reparatiewerkzaamheden, etc. De blauwdruk komt uit een boek van een gezin dat in California woont, waar het klimaat natuurlijk anders is dan hier in de drassige polder. Maar, hey! Opwarming van de aardbol is in aantocht, toch?

De beste manier om los te komen van het systeem: Leer koken, kweek en conserveer je eigen voedsel en maak je maaltijden vanaf nul.

Energie in de vorm van kleine windmolentjes, PFAS-vrije zonnepanelen gefabriceerd van hennep-cellen, energie opslag in hennep-batterijen en stenen huizen. Het toepassen van koperdraad-netwerken in je moestuin houdt de bodem gezond en weert schadelijke insecten.

Voedselcoöperaties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....