Foto: Pexels/Jakub Zerdzicki

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!

De media spelen mooi weer over de pensioenfondsen. In april schreven ze: ‘Grote pensioenfondsen staan er beter voor dan paar maanden terug’. Ze zouden op dat moment een goed eerste kwartaal achter de rug hebben.

De fondsen deden goede zaken met beleggingen en staan er financieel nu weer wat beter voor dan een paar maanden geleden, klonk het.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

Afgelopen donderdag weer een jubelbericht: ‘Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor’. Ook in het tweede kwartaal zouden de grote Nederlandse pensioenfondsen er beter voor zijn komen te staan.

Hoe zit het echt?

De dekkingsgraad bij ambtenarenpensioenfonds ABP, Nederlands grootste fonds, verbeterde van 113 procent eind maart naar een score van 115,60 procent. Dat betekent dat voor elke 100 euro pensioen die ABP nu en in de toekomst betaalt, we 115,60 euro in kas hebben, lichtte bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen toe. ABP zei ‘een goed tweede kwartaal’ achter de rug te hebben.

Andere pensioenfondsen lieten vergelijkbare geluiden horen.

Hoe zit het echt? Beleggingsspecialist Sijb Bartlema zocht het uit. Hij dook in de rendementsperformance van de grote pensioenfondsen. Zijn conclusie: pensioenfondsen zijn geen beste beleggers.

Ongeval in slow motion

De fondsen bleven in de eerste helft van 2024 dramatisch achter bij de simpele 60/40 benchmark. Die benchmark bestaat uit 60 procent aandelen en 40 procent obligaties.

Bartlema: “Achter die façade van opgewekte berichten voltrekt zich een drama, een ‘ongeval in slow motion’.”

De fondsen konden de simpele 60/40 benchmark ook in het tweede kwartaal bij lange na niet bijhouden, schrijft Bartlema. “Gemiddeld voor de 5 [grote] fondsen een achterstand van 6,7 procent, dat is bijna 14 procent op jaarbasis. Brengt het langjarige gemiddelde op 2,1 procent per jaar voor de afgelopen 16,5 jaar. We praten inmiddels over circa 260 miljard euro underperformance over die periode.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.6
11
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....