Foto: Unsplash/Anne Nygård
De beurs in Japan sloot op een verlies van 12 procent. Het zou het grootste dagverlies ooit zijn van de Nikkei. De index verloor in de laatste drie handelsdagen ruim 20 procent aan waarde vergeleken met het recordniveau van vorige maand.
*JAPAN’S NIKKEI CLOSES DOWN 12%, LARGEST POINT DROP IN HISTORY EXCEEDING BLACK MONDAY 1987
Holy. Shit. pic.twitter.com/mZl6bvKlUM
— Geiger Capital (@Geiger_Capital) August 5, 2024
Ook de aandelenbeurzen in New York kleurden maandag rood. Apple behoorde tot de grootste dalers. Superbelegger Warren Buffett verkocht enkele dagen geleden bijna de helft van zijn belang in de iPhone-maker. Het aandeel Apple zakte 10 procent.
Door de verkoop van de aandelen zag Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Buffett, de kaspositie oplopen tot een record van bijna 277 miljard dollar.
NOW – Market selloff: “We have never been down 1,000+ points ever, not even intraday on the Nasdaq.”pic.twitter.com/r64X46VBOJ
— Disclose.tv (@disclosetv) August 5, 2024
Wilde rit
De Nasdaq ging meer dan 1000 punten omlaag, iets wat nog nooit eerder gebeurd zou zijn.
Internetondernemer Kim Schmitz, beter bekend als Kim Dotcom, merkt op dat handelsplatforms werden stilgelegd om te voorkomen dat mensen massaal hun aandelen verkopen en de grootste beurscrash uit de geschiedenis te voorkomen. “Je zit gevangen.”
Wetenschapper Robert Malone verwacht dat het een wilde rit gaat worden. Hij zegt dat de Amerikaanse aandelenmarkt op het punt staat om net als de Nikkei te crashen.
Gekozen door de macht achter de schermen
Volgens econoom Ad Broere is het tijdstip waarop dit gebeurt niet gebaseerd op toeval, maar gekozen door de macht achter de schermen.
“Zo worden de vallende dominostenen in beweging gebracht. Beleggers ‘vrezen’ sinds eind vorige week voor een recessie in de VS. Kom op zeg, het geldsysteem ligt al jaren op zijn gat. Het is met kunst en vliegwerk in de lucht gehouden, omdat ‘plan B’ nog niet in de uitvoeringsfase was gekomen. Eén druk op de knop is voldoende om alle dominostenen te laten vallen,” schrijft Broere.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…