Waarom zou ik met een digitale euro oftewel CBDC willen betalen? Die vraag kreeg directeur monetaire zaken Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) tijdens een lunchcollege over de toekomst van betalen.
“Het is een hele terechte vraag en het eerlijke antwoord is dat ik me die vraag heel goed kan voorstellen en misschien die vraag ook wel heb,” zei Sleijpen.
Meneer Sleijpen van de Nederlandse bank verteld een verhaaltje maar eigenlijk verteld hij helemaal niks op een vraag van een mevrouw uit de zaal…omdat hij eigenlijk wel weet waar Digitale munt voor gebruikt gaat worden maar dat mag de burger natuurlijk niet weten 😉👇🏼 pic.twitter.com/cLE87iftWO
— Rebel52 (@Polkadot51) April 14, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
— Rebel52 (@Polkadot51) April 14, 2024
Echt lastig
“In Nederland zal het echt lastig zijn om dit verhaal goed te vertellen,” erkende hij. “Daarom is het zo belangrijk dat we met elkaar die dialoog zoeken om ons verhaal beter te maken.”
Wij zullen ook zelf als DNB die dialoog en dat gesprek met u en anderen blijven voeren over de digitale euro, aldus Sleijpen.
In twee zinnen
Dagvoorzitter Anic van Damme vroeg door: “Maar in twee zinnen: waarom zou het voor de consument belangrijk zijn dat het er is?”
“Waarom heb je bankbiljetten? Deels heb je die omdat het op de markt net even wat makkelijker is om met dat tientje te betalen. Voor sommige mensen is het idee dat je iets in je portemonnee hebt zitten, waarvan je zeker weet dat het publiek geld is, belangrijk. En daar is het wel belangrijk voor,” antwoordde Sleijpen.
Helder verhaal, toch?
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…