Uit een artikel van de NOS blijkt dat economen beweren dat als je last hebt van inflatie, dit (deels) tussen je oren zit. Veel mensen ervaren inflatiepijn, terwijl de cijfers een ander verhaal lijken te vertellen. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is inflatie een abstract begrip en letten mensen vooral op de hoogte van de prijs in plaats van de daadwerkelijke stijging. Hij legt uit dat wanneer mensen in de supermarkt schrikken van hoge prijzen, dit niet komt doordat de prijzen in de laatste maand sterk zijn gestegen, maar doordat ze de prijzen van een paar jaar geleden nog steeds als normaal beschouwen. Daarom is het begrip inflatie misschien vooral relevant voor economen, terwijl consumenten vooral letten op het prijspeil.
Op sociale media zijn er veel reacties op deze uitspraken. Mensen maken gehakt van de beweringen en vinden het onzin dat economen denken dat mensen blind en doofstom zijn. Hoogleraar Kim Peijnenburg legt uit dat wanneer de inflatie recent hoog was, mensen onbewust denken en voelen dat dit nog steeds zo is. Onze hersenen zijn dus gewoon traag. Voormalig Kamerlid Pepijn van Houwelingen is verbaasd over de uitspraken en vraagt zich af hoe bizar dit is. Journalist Vala van den Boomen voegt hieraan toe dat ze genoeg heeft van dit soort ‘experts’ die onzin verkopen en dat ze alleen maar last heeft van al deze uitspraken.
Het artikel laat zien dat er verdeelde meningen zijn over inflatie en hoe dit wordt ervaren. Economen benadrukken dat inflatie vooral een abstract begrip is, terwijl consumenten vooral letten op het prijspeil. De reacties op sociale media laten zien dat veel mensen het gevoel hebben dat de inflatie wel degelijk impact heeft op hun leven.
Source: https://www.ninefornews.nl/volgens-economen-zit-last-van-inflatie-tussen-je-oren-hoe-bizar-is-dit/
.