‘BOEM’ erkent eindelijk de schade
die offshore windparken veroorzaken

Slachtoffer en moordenaar op één foto…?? De windmolens die vanuit een menselijke overlevingsangst (klimaatidiotie!) geplaatst zijn, eisen hun gruwelijke tol, zo blijkt KEIHARD UIT DE WETENSCHAPPELIJKE FEITEN..!

*
*
BEWIJS: grote schade zeeleven door windmolens…!!

2024 © WantToKnow.nl/be
*

Het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) heeft in een verrassende maar veel te late stap zijn  (PEIS) voor de oceaan in de VS-oostkust, in de bocht van New York (HIER pdf) vrijgegeven. Ondanks de vele lagen technisch jargon en voorzichtige taal markeert dit document een cruciale verschuiving. Het lijkt een zeldzame erkenning van het bureau ‘BOEM’ dat offshore windmolenparken inderdaad schade kunnen aanrichten – biologisch, sociaaleconomisch, fysiek en cultureel.

De genoemde PEIS-statement (HIER) heeft betrekking op zes commerciële windenergielicenties voor de kust van New Jersey en New York, in totaal gaat het over meer dan 488.000 hectare. Hoewel de hoofdfocus ligt op het schetsen van maatregelen om de impact te ‘vermijden, minimaliseren, verzachten en monitoren’, impliceert het feit dat BOEM deze maatregelen zelfs maar overweegt een langverwachte erkenning van het potentieel van offshore windenergie om schade toe te brengen aan mariene ecosystemen en kustgemeenschappen.

De bijna diplomatieke taal in het document laat doorschemeren dat deze ontwikkelingen niet helemaal goedaardig zijn, ondanks het feit dat ze herhaaldelijk worden voorgesteld als milieuvriendelijke oplossingen voor de klimaatcrisis.

Gevolgen onthuld
Hoewel BOEM allemaal ‘keurig diplomatiek’ benadrukt dat de PEIS ‘programmatisch’ is en niet het laatste woord over de zaak heeft, geeft het document inzicht in enkele bredere gevolgen van de ontwikkeling van windenergie. De PEIS beschrijft de mogelijke negatieve gevolgen in verschillende categorieën:

  1. Biologische effecten: Zeezoogdieren, zeeschildpadden, vogels en vissen kunnen te lijden hebben onder lawaai, verplaatsing van habitats en veranderingen in migratiepatronen. Zelfs vleermuizen, die normaal gesproken niet geassocieerd worden met offshore-omgevingen, kunnen getroffen worden.
  2. Fysieke en sociaaleconomische effecten: De mogelijke effecten op de water- en luchtkwaliteit, de commerciële en recreatieve visserij, het toerisme en de landschappelijke rijkdommen worden allemaal beschreven. Deze paragrafen maken duidelijk dat lokale economieën en gemeenschappen die afhankelijk zijn van de oceaan aanzienlijke verstoringen kunnen ondervinden.

De bureaucratische zinsneden uit het rapport vertalen zich naar de permanente verandering van ecosystemen en het verlies van natuurlijke hulpbronnen als gevolg van de bouw van windparken. Het is een opvallende concessie van een agentschap dat zich typisch richt op het faciliteren van ontwikkeling.

Een grote verandering in toon
Verzachtende maatregelen zijn niet genoeg: Hoewel het rapport een groot aantal vermijdings-, minimalisatie-, mitigatie- en controlemaatregelen (AMMM) beschrijft, erkent het ook dat sommige gevolgen ‘onvermijdelijk’ zijn. Het PEIS gaat verder door de ‘onomkeerbare en onherstelbare toezegging van middelen’ te erkennen. Deze bureaucratische zinsnede vertaalt zich naar de permanente verandering van ecosystemen en het verlies van natuurlijke hulpbronnen als gevolg van de bouw van windparken.

Het is een opvallende concessie van een agentschap dat zich typisch richt op het faciliteren van ontwikkeling. Jarenlang hebben tegenstanders van offshore windenergie aangevoerd dat de drang naar snelle ontwikkeling van hernieuwbare energie de gevolgen voor het zeeleven en de kustgemeenschappen over het hoofd heeft gezien. De nieuwe PEIS van BOEM lijkt te suggereren dat deze zorgen altijd al gegrond zijn geweest.

Het uitermate goed onderbouwde boek van Ir. Bert Weteringe (vliegtuigbouw) is zéér de moeite waard, voor iedereen die zich no-nonsense wil informeren over de idiotie van de ongebreidelde, eenzijdige windmolenbouw (klik voor link naar artikel!)

Waarom deze ‘eerste stap’ van essentieel belang is..!
Het document komt te midden van groeiende kritiek op de manier waarop offshore windprojecten worden beoordeeld en goedgekeurd. Velen beweren dat het snelle tempo van de ontwikkeling voorrang krijgt op een grondige milieubeoordeling. Met deze PEIS signaleert BOEM misschien een voorzichtiger aanpak, misschien beïnvloed door toenemende juridische uitdagingen, publieke reacties en zelfs opkomend wetenschappelijk onderzoek dat aangeeft dat windturbines niet zo onschadelijk zijn als ooit werd aangenomen.

Bovendien is de timing van dit document veelzeggend. De regering Biden wil tegen 2030 30 gigawatt offshore-windparken installeren als onderdeel van een bredere strategie om klimaatverandering tegen te gaan. Dit doel lijkt echter steeds meer in strijd met de realiteit die in de PEIS wordt geschetst – realiteiten die aangeven dat er een meer genuanceerd evenwicht moet worden gevonden tussen de uitbreiding van hernieuwbare energie en het behoud van de zee.

De massale en vooral gruwelijke sterfte van prachtige vogels, door de rigoureuze snelheid en vernietigingskracht van ronddraaiende wieken van windmolens, wordt niet of nauwelijks belicht door essentiële nieuwsberichten.

Het genoemde PEIS – programmatisch definitief milieueffectrapport – van bureau BOEM, kan gezien worden als een langverwachte erkenning dat de stormloop op offshore windenergie wel eens schadelijk zou kunnen zijn. Hoewel het document niet volstaat om de ontwikkeling stop te zetten, is het wel de aanzet voor een strenger onderzoek van toekomstige projecten.

Het is bewijs van erkenning, dat er eindelijk wordt geluisterd naar milieuactivisten, kustgemeenschappen en vissers die al lang hun bezorgdheid uiten. Deze erkenning door BOEM van de potentiële nadelen van offshore windenergie, is niet zomaar een bureaucratische verschuiving – het is een kans om de manier waarop we de ontwikkeling van hernieuwbare energie benaderen te heroverwegen. Het zal van cruciaal belang zijn om een evenwicht te vinden tussen klimaatdoelstellingen en de bescherming van het mariene milieu, en deze PEIS kan de eerste stap in die richting zijn.

[embedded content]

* * *


Source: https://www.wanttoknow.nl/wetenschap/klimaat/bewijs-grote-schade-zeeleven-door-windmolens/

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....