De EU-Commissie gaat haar burgers nog beter in de gaten houden. Het toezicht op “SMART” apparaten wordt sterk uitgebreid. Childrens Health Defense bericht erover in het onderstaande artikel. Gaat het over het garanderen van “effectieve wetshandhaving” ten behoeve van het “bestrijden van terrorisme” of de controle van onze vaccinatiestatus…
Een intern document met voorgestelde nieuwe maatregelen dat in opdracht van de EU-Commissie is opgesteld, is uitgelekt naar de media. Ook al worden de plannen misschien niet op precies dezelfde manier uitgevoerd, het document laat duidelijk zien wat de Commissie wil: een enorme uitbreiding van surveillance. Van WhatsApp tot de “slimme” koelkast – vrijwel alle eindapparaten worden in de toekomst (nog meer) gebruikt voor surveillance.
Big Brother EU
T-online bericht exclusief over het 28 pagina’s tellende document, dat 42 punten bevat die pleiten voor meer surveillance. De plannen, die de titel “Aanbevelingen van de deskundigengroep over hoe de toegang tot digitale gegevens kan worden geregeld om effectieve wetshandhaving te garanderen” dragen, zouden een “ongekende inbreuk op de privacy van elke EU-burger” betekenen, zeggen activisten voor gegevensbescherming.
Natuurlijk heeft de Commissie het niet over een groot surveillance-centrum – dat is tenminste wat ze zegt. Officieel wil ze “actie ondernemen tegen georganiseerde misdaad en terrorisme in een vroeg stadium opsporen en bestrijden”. Om dit te kunnen doen, moet de privacy of het briefgeheim worden opgegeven. De wetgeving moet daarom worden aangepast aan “de nieuwe technische mogelijkheden van criminelen, die steeds vaker in de digitale ruimte opereren en mogelijke misdrijven plannen”.
Opsporingsambtenaren moeten in de toekomst bijvoorbeeld de encryptie van messenger-diensten zoals WhatsApp kunnen verwijderen – een oude wens van de EU-Commissie. Zij zou graag een “moedersleutel” zien. Als fabrikanten zoals Apple, Google of Meta niet meewerken, moeten sancties ook mogelijk zijn.
Op dit moment is het voor onderzoekers niet mogelijk om de end-to-end encryptie van messenger diensten te omzeilen. De gegevens worden versleuteld op de telefoon van de verzender en pas ontsleuteld bij de ontvanger. Er is geen achterdeur. Onderzoekers kunnen daarom alleen proberen de telefoons te ontgrendelen en vervolgens de chats analyseren. Dit kan erg lang duren en werkt niet altijd. Inlichtingendiensten hebben echter wel de mogelijkheid om verwijderde berichten terug te halen als ze de eindapparaten in beslag nemen.
Maar het artikel gaat niet alleen over transparante chats. Het richt zich ook op het “internet der dingen” (Internet of Things) – een essentieel onderdeel van de vierde industriële revolutie. Het stelt:
“Er moet voor worden gezorgd dat er een grote mate van standaardisatie is en dat dit ook het Internet der Dingen omvat, inclusief bijvoorbeeld verbonden auto’s zoals alle vormen van connectiviteit.”
Dit zou ook van invloed zijn op thuisassistenten zoals Google Home, Alexa of de Apple Assistant, evenals slimme koelkasten en soortgelijke apparaten. Het zou ook mogelijk moeten zijn om gegevens af te tappen en te gebruiken in geval van twijfel. Iedereen die de onthullingen van Edward Snowden heeft gevolgd, weet dat Amerikaanse diensten dit sowieso al kunnen. De EU Commissie wil blijkbaar soortgelijke bevoegdheden.
De controversiële en ongrondwettelijke gegevensopslag wordt ook opnieuw genoemd in het document. De voorvechters van gegevensbescherming van de Piratenpartij hebben het volgende te zeggen over het uitgelekte voorstel van de Commissie: “Alles wat we doen, waar we naartoe gaan en met wie we communiceren moet volgens de EU op elk moment en zonder barrières toegankelijk zijn.”
Kunnen we straks nog de straat op als we niet zijn gevaccineerd?