Uit nieuw Frans onderzoek blijkt dat een combinatie van sommige E-nummers in voedsel nog schadelijker is dan gedacht. Het afzonderlijk consumeren van E-nummers in lage concentraties hoeft niet meteen schadelijk te zijn, maar een combinatie van verschillende additieven kan problemen veroorzaken. De onderzoekers hebben gegevens van 180.000 Fransen bestudeerd en concluderen dat bepaalde E-nummers het risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten verhogen. Ze hebben verbanden gevonden tussen bepaalde E-nummers, zoals nitrieten, kunstmatige zoetstoffen en emulgatoren, en een verhoogd risico op genoemde ziektes. Bijvoorbeeld, een schadelijke combinatie bestaat voornamelijk uit emulgatoren, conserveermiddelen en kleurstoffen die vaak voorkomen in bouillons, desserts, vetten en sauzen. Een andere gevaarlijke combinatie kom je vooral tegen in kunstmatig gezoete dranken en frisdranken. Het gaat hier om zuren, zuurteregelaars, kleurstoffen, zoetstoffen, emulgatoren en een glansmiddel. Eerdere studies hebben ook aangetoond dat sommige emulgatoren schadelijk kunnen zijn voor de darmflora en ontstekingen kunnen veroorzaken, terwijl de WHO aspartaam als mogelijk kankerverwekkend heeft geclassificeerd. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met het consumeren van voedsel met E-nummers.
.