De Bosandoorn, Stachys sylvatica, bosnetel, is
naast een geweldige bijenplant (bezocht
door de andoorn-, blauwe metsel-, grote
wol-, nepeta- en honingbij, wilde bijen en in
het bijzonder hommels) medicinaal en eetbaar.
Sylvatica betekent bosbewonend.
De rechtopstaande stengel is ruw behaard en
scherp vierkantig.
De kruisgewijs tegenover elkaar staande
bladeren zijn eirond tot langwerpig, toegespitst, behaard, grof gekarteld en hebben een
hartvormige voet. De bovenste bladeren zijn
minder breed en hebben een kortere steel.
Zonder bloemen lijkt bosandoorn op de
brandnetel.
De bloeiwijze is een losse schijnaar
aan het eind van de hoofd- en
zijstengels. De donker paarsrode tweelippige bloemen
bloeitijd juni-augustus,
zijn witgeaderd. Ze staan
in een krans en zijn meestal
zes-bloemig. Bosandoorn wordt
50 – 100 cm hoog.
Gebruik je neus of kneus de plant:
hij heeft een zeer eigen, kruidige,
‘verse’ champignongeur.
De bosandoorn komt voor in bossen, bermen,
heggen, op beschaduwde grond.
Deze naar paddenstoelen smakende bladeren
pluk je liefst voor de bloei. Maar ook als hij
bloeit en de bladeren mooi zijn, kun je ze verwerken in soep, salade, dressing of kruidenkaas.
Als de plant wordt afgeknipt, vormt hij later
weer mooi jong blad. Wortels kunnen in het
najaar als groente worden verwerkt.
Van de bladeren kun je een gele verfstof maken en van de stengels touw.
Vroeger werd
bosandoorn onder andere gebruikt om wonden
te verbinden en als wierook om boze geesten
in en rond je huis te verdrijven. De plant trekt
padden aan die je vaak onder de planten kunt
vinden.
etherische oliën, flavonoïden, looistoffen en
mintsulfide.
Toepassing: krampopheffend, maandstondverwekkend, wondhelend en urine- en zweetdrijvend.
Recept voor romige Bosandoornsoep
Benodigdheden
- 1 vergiet vol bosandoornblad
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 groentebouillonblokjes
- peper en zout
- 50 gr ongeroosterde noten
- 1 liter water
Zet in de lente dagen eens
een heerlijk bord verwarmende bosandoornsoep op tafel. Kook de bladeren
tien minuten in een liter water met de
gesnipperde ui. Voeg de bouillonblokjes
toe. Pureer de noten, die drie uur lang
in een beetje water zijn geweekt, met
het weekwater, fijngehakte knoflook en
de peper met een staafmixer tot een
gladde saus. Voeg toe aan
de soep en pureer
nogmaals. Zout
en extra peper
naar smaak.
Lekker met
croutons
van oud
brood.
Tip:
Garneer
de soep
met de bloemetjes van de
bosandoorn voor
een vrolijk tintje.