Rusland heeft vorige week een belangrijke stap in de richting van een eigen digitale Roebel gezet, oftewel een central bank digital currency (cbdc). President Vladimir Poetin tekende de ‘Digital Ruble Bill’ en sprak van een “belangrijke mijlpaal in de Russische financiële sector”. Jurist Jeroen Pols stelt dat Rusland gewoon meedoet aan het invoeren van de globalistische agenda van de Verenigde Naties. “Veel wakkere mensen denken dat Poetin een redder is, maar ook in Rusland wordt Agenda 2030 uitgerold.”

Poetin vertelde dat het doel van de invoering van de digitale roebel is de efficiëntie van de Russische economie te verhogen, financiële inclusie te verbeteren en een hulpmiddel te bieden om de impact van westerse sancties te omzeilen. Sinds augustus 2022 zijn er in Rusland meer dan vijftien gefaseerde tests uitgevoerd met deze digitale roebel. Aanvankelijk deden 12 banken mee aan de proeven. Een tweede golf, met 19 extra banken waaronder de grootste bank van Rusland, Sberbank, startte in september 2023. Gouverneur Elvira Nabiullina van de Bank van Rusland benadrukte dat de overgang naar het gebruik van de digitale roebel geleidelijk en vrijwillig zal verlopen. Voor het gemak zullen zowel burgers als bedrijven centraal staan. Het zal zeker nog tot 2029 duren voordat het systeem volledig landelijk operatief wordt.

Een central bank digital currency (cbdc) is een door de centrale bank uitgegeven digitale vorm van valuta. Het dient voor overheden als een veilig en efficiënt alternatief voor contant geld en digitale betalingen die via commerciële banken verlopen. Critici waarschuwen voor de komst van cbdc’s, omdat overheden daarmee de macht over de volledige geldstroom kunnen pakken en dus ook over het betaalgedrag van haar burgers. Theoretisch is het dan bijvoorbeeld mogelijk een betaling te blokkeren als een burger bijvoorbeeld een vaccinatie heeft geweigerd of zijn belastingrekening niet op tijd heeft betaald.

Over de hele wereld zijn landen bezig een cbdc in te voeren, zo ook de Europese Unie. In oktober vorig jaar presenteerde de Europese Centrale Bank (ECB) de digitale euro als een toekomstig wettig betaalmiddel, ondanks alle protesten van critici die waarschuwen voor een naderend einde van het vrije betalingsverkeer. Onderzoek van I&O Research toont ook aan dat slechts in Nederland slechts 8 procent de invoering van de digitale euro steunt. De Nederlandse regering heeft desondanks niet geluisterd naar de Kamer en de bevolking en gewoon ingestemd met het Europese plan.

Bij veel mensen bestaat de indruk dat Poetin tegen de stroom van het globalisme inroeit. Dat is niet zo, zeker niet op financieel gebied. De president voert alleen andere motieven aan. “Het is nodig dat Rusland nu de kans grijpt om wetgeving en regelgeving te ontwikkelen, infrastructuur op te bouwen en voorwaarden te scheppen voor de circulatie van digitale activa, zowel binnen het land als in internationale relaties”, verklaarde hij tijdens een toespraak op Channel One (Perviy Kanal), “omdat de oorlogsdreiging tussen het Westen en onze natie zich op ongekende hoogte bevindt.”

In een weekjournaal op Café Welt­schmertz noemde jurist Jeroen Pols de introductie van de digitale roebel een onderdeel van het globalistisch plan dat moet leiden tot een wereldmunt. Pols: “Veel wakkere mensen denken dat Poetin een redder is, maar zelfs in Rusland wordt de Agenda 2030 uitgerold”. Ruslands nieuwe wet betekent volgens hem niets minder dan dat de Russen gewoon meegaan in de mondiale financiële transformatie. De Russische centrale bank claimde afgelopen week dat hun digitale roebel nu verder gevorderd is dan de meeste Europese cbdc-projecten.

Financieel expert Frank Knopers van Geotrendlines stelt “dat het opvallend is dat Rusland niet alleen uitwijkt naar een cbdc, maar ook alternatieven uit de vrije markt omarmt (zie het artikel hieronder). Zo werd deze week in Rusland een nieuwe wet aangenomen die het gebruik van Bitcoin voor grensoverschrijdende betalingen met ingang van september ook toestaat.”

Elvira Nabiullina, gouverneur van de Russische Centrale Bank, gaf aan dat Rusland ook het gebruik van cryptovaluta bij buitenlandse economische transacties verder gaat aanmoedigen “om westerse sancties effectiever te kunnen omzeilen”. Rusland staat sinds kort ­digitale activa toe voor grensoverschrijdende betalingen, maar heeft tegelijkertijd sancties afgekondigd tegen het Amerikaanse OFAC (Office of Foreign Assets Control) en de eerste vijf DFA-platforms (Digital Financial Assets) en enkele cryptoplatforms die voor offshorebetalingen worden gebruikt. Binnen Rusland is het gebruik van cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, als betaalmiddel strikt verboden. In juli 2022 ondertekende Poetin een wet die het gebruik van digitale activa, waaronder cryptocurrencies en NFT’s, voor betalingen van goederen en diensten verbiedt. Deze wet verplicht cryptobeurzen en -providers ­transacties te blokkeren waarbij digitale valuta worden gebruikt als betaling. Ondanks deze restricties mogen Russen nog steeds investeren in cryptocurrencies.

Financieel expert Frank Knopers verklaart het toestaan van alternatieven als volgt: “De BRICS-landen koesteren al langer de wens om een alternatief te introduceren voor de Amerikaanse dollar en de euro, maar tot op heden is dit nog niet van de grond gekomen. Door westerse sancties, zoals het blokkeren van tegoeden en transacties, is er echter acuut behoefte ontstaan aan een alternatief. Dat Bitcoin daarin een rol gaat vervullen laat de kracht van een neutraal en digitaal betaalmiddel zien in een wereld die in verschillende machtsblokken dreigt te fragmenteren.”


Source: http://deanderekrant.nl/nieuws/rusland-voert-digitale-controlemunt-cbdc-in-2024-08-06

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....