De rechter heeft geoordeeld dat de Staat meer haast moet maken met de aanpak van de stikstofuitstoot. De Staat moet ervoor zorgen dat in 2030 de helft van de kwetsbare natuurgebieden niet langer ‘overbelast’ is. Wordt dat doel niet gehaald, dan wordt een dwangsom van 10 miljoen euro opgelegd. De zaak was aangespannen door Greenpeace, dat onrechtstreeks grote bedragen ontvangt van miljardairs als Bill Gates en George Soros.
BBB-minister van Landbouw Femke Wiersma zegt in een reactie dat dit niet de uitspraak is waarop ze had gehoopt. “Het kabinet neemt het stikstofprobleem zeer serieus: we voeren al veel maatregelen uit en ontwikkelen aanvullend beleid,” schrijft ze.
Voormalig Kamerlid Pepijn van Houwelingen vraagt: “BBB-minister ‘neemt het stikstofprobleem zeer serieus’… Heeft u al spijt, BBB-kiezer? Volgende keer maar stemmen op de enige partij die begrijpt dat er uiteraard helemaal geen stikstofprobleem is?”
“We zitten gevangen in de stikstoftang,” merkt auteur en docent Fred van ’t Ent op. “Onze democratisch verkozen volksvertegenwoordigers zijn machteloos en tandeloos. Juridisch hebben de groene activisten alles dichtgetimmerd.”
De stikstofverhaaldrammers, die arbitraire en veel te lage normen hanteren voor een probleem dat niet eens goed gedefinieerd is, zijn onverbiddelijk. Ook al is het nonsens, we moeten de doelen behalen. Dat heeft verstrekkende gevolgen: boeren gaan massaal failliet, de industrie komt tot stilstand en burgers betalen gezamenlijk tientallen miljarden via belastingen. Toch moet het, en als het niet lukt, wordt er steeds vaker een rechter ingeschakeld, voegt hij toe.
“Dus Brussel schrijft voor hoeveel stikstofuitstoot Nederland mag hebben. Dan geeft Brussel vervolgens miljoenen aan Greenpeace om daarvoor te lobbyen en stemming te maken. Dan blijft er nog genoeg geld over om de Nederlandse Staat aan te klagen. En dan geeft een rechter deze actievoerders gelijk. En dat noemen wij dan democratie,” aldus psycholoog Gert Reedijk.
.