De Health Council adviseerde een langere interval tussen de twee Pfizer-prikken, blijkt uit een verslag van een vergadering die plaatsvond op 15 april 2021.
Op dat moment was een prikpauze van AstraZeneca en Janssen van kracht. Op advies van de Health Council werd AstraZeneca niet toegediend aan 60-minners.
Hugo de Jonge ‘neemt het advies waarschijnlijk niet over. Dit standpunt was al duidelijk vóór het bloedproppen-probleem wat zich mogelijk ook bij het Janssen-vaccin voordoet’, valt te lezen in het verslag.
Health Council (HSC?) adviseert een langere interval tussen de 2 Pfizer prikken.
Hugo neemt advies waarschijnlijk niet over omdat het lastig is voor de GGD. #onorthodox
ECDC-advies om terughoudendheid met versoepelen zal “gewicht leggen” in Gezondheidsraad-advies. pic.twitter.com/jxZcV5ufxj
— Cees (@CeesCees72) June 2, 2024
Veel praktische problemen
Waarom was de toenmalige coronaminister van plan het advies te negeren? ‘De GGD ziet veel praktische problemen in het verzetten van alle uitnodigingen’. Met andere woorden: het verschuiven van uitnodigingen is te veel gedoe.
In het verslag staat verder dat de Europese gezondheidsdienst ECDC een advies aan het voorbereiden was. ‘De algehele teneur van deze notitie zou zijn dat zeer terughoudend moet worden omgegaan met versoepelen van de maatregelen. Het vermoeden is dat dit ook gewicht legt in het Gezondheidsraad-advies’.
Belangrijker
Huisarts Els van Veen merkt op: “Het lijkt erop dat praktische problemen belangrijker waren dan het voorkomen van vaccinatieschade.”
Toenmalig OMT-lid Marion Koopmans beweerde in april 2021 nog dat de kans op trombose na AstraZeneca-vaccinatie ‘tussen de kans op overlijden door een aanval van een hond en overlijden door de bliksem in zit’.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…