Woensdag werd bekend dat de marine steeds vaker ‘verdachte’ Russische schepen op de Noordzee begeleidt. Het aantal van deze schepen is bijna verdubbeld, van 11 in 2023 naar 20 in 2024. Er wordt vermoed dat Rusland deze schepen gebruikt om de vitale infrastructuur op zee, zoals gasleidingen en onderzeese stroom- en datakabels, in kaart te brengen.
Een analist van het HCSS (The Hague Centre for Strategic Studies) stelt dat Russische onderzoeksschepen langdurig boven deze kabels varen, met bewapende militairen aan boord. Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) benadrukt dat Nederland niet accepteert dat Russische schepen deze data- en energiekabels saboteren. Daarom zet de Nederlandse marine zich in om verdachte schepen te monitoren en weg te begeleiden.
De reactie van voormalig Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen op de uitspraken van Brekelmans is fel. Hij wijst erop dat Nederland wel accepteert dat de Verenigde Staten de Nord Stream opblaast, terwijl de minister beweert geen sabotage van kabels te accepteren. Van Houwelingen noemt het zwak dat Nederland braaf doet wat de VS beveelt, en hij verwijst naar de dreiging van Trump om Groenland aan te vallen.
Ook Statenlid Toine Beukering en voormalig Statenlid Robert Pestman uiten kritiek op het accepteren van de Nord Stream en het vegen van deze kwestie onder het tapijt.
De marine zet zich dus intensief in om verdachte Russische schepen op de Noordzee te monitoren en weg te begeleiden, maar er blijft discussie bestaan over het accepteren van andere acties, zoals het opblazen van de Nord Stream.
.