Oud-minister van Defensie Ank Bijleveld beweerde dat het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) dat tijdens corona burgers observeerde een ‘experiment’ was. Bijleveld staakte de activiteiten van dit centrum op 27 november 2020.
In een Kamerdebat over de uitwassen van deze militaire eenheid die in opdracht van terreurbestrijder NCTV zonder wettelijke grondslag burgers bespioneerde, gaf ze aan pas in november 2020 hierover geïnformeerd te zijn.
“Op 27 november 2020 heb ik, na inhoudelijk te zijn gebriefd, het besluit genomen om de activiteiten van het LIMC voor wat betreft het verzamelen en analyseren van informatie per direct stil te leggen. Hierover heb ik de Kamer geïnformeerd,” schreef Bijleveld. Ook zei ze dat ze ‘geen toestemming’ had gegeven voor de oprichting van de eenheid.
“Ik wist dat het LIMC er was, […] maar ik ben daar dus pas in november uitgebreid over gebriefd,” benadrukte ze.
Volgens Ank Bijleveld (Defensie) was het #LIMC dat burgers observeerde een ‘experiment’.
Zij had de activiteiten van het LIMC op 27/11/’20 gestaakt.Drie maanden later, na de rechtszaak over de #Avondklok, deelde ze zelf nog een omgevings- en sentimentanalyse op 16/2/’21.
— Cees (@CeesCees72) August 7, 2024
Uiterst gevoelig dossier
Uit Wob-documenten die boven water zijn gehaald door data-analist Cees van den Bos blijkt echter dat Bijleveld al in maart 2020, acht maanden eerder, is gebriefd door Defensie over de zogeheten Behavioural Dynamics Methodology (BDM), de omstreden psyop-methode die het LIMC toepaste.
Bijleveld kreeg daarnaast in augustus 2020 een persoonlijke brief over het LIMC.
Van den Bos merkt op dat het ‘een uiterst gevoelig dossier’ blijft. Volgens oud-justitieminister Yesilgöz speelde de NCTV geen rol, maar uit de Wob-documenten blijkt iets anders. “De NCTV heeft hier niets mee te maken. Hun logo stond daar gewoon op,” beweerde ze.
Uit #WOB-documenten blijkt echter dat Bijleveld al in maart 2020 is gebriefd door Defensie over de Behavioural Dynamics Methodolgy (BDM). De omstreden Psyop-methode met feedbackloop die het LIMC toepaste.
— Cees (@CeesCees72) August 7, 2024
Ondersteuning
Uit de documenten blijkt dat in maart 2020 werd gesproken over de mogelijkheden rond de inzet van het LIMC met ondersteuning van de NCTV.
Op 17 maart schreef een ambtenaar van het ministerie van Defensie in een interne e-mail over ‘de signalen van desinformatie rondom corona’ dat de NCTV vroeg of Defensie hier een rol in zou kunnen spelen.
Op 9 april was er een gesprek bij de NCTV over de behoefte aan ondersteuning. Het LIMC kreeg daarbij als primaire taak het signaleren en duiden van ‘desinformatie’, om daar vervolgens over te rapporteren richting de NCTV.
Het was van begin tot eind een
.