Demissionair premier Rutte weigerde dinsdag in de Kamer antwoord te geven op de vragen van Pepijn van Houwelingen. “De premier duikt wéér. Ik vind het echt stuitend,” zei het Kamerlid op een gegeven moment.
“Ik vraag me echt af met wie ik debatteer. Is dit de premier of is dit de toekomstige secretaris-generaal van de NAVO?” vroeg Van Houwelingen.
Het was zijn laatste interruptie en tevens het einde van het debat. “Ik dank de minister-president voor zijn aanwezigheid,” zei Kamervoorzitter Bosma. “Hij staat al klaar met zijn tas om het pand te verlaten.”
[embedded content](Video verwijderd? Klik hier…)Dat is het erge
“World Economic Forum,” lachte Rutte richting de Kamer, waarop grote hilariteit uitbrak.
“Hij lacht ons allemaal uit,” reageerde Van Houwelingen in de studio van het tv-programma Ongehoord Nieuws. “Ook de Nederlandse bevolking, dat is het erge.”
“Hij weet dat hij óveral mee wegkomt,” voegde hij toe. “De minachting die hij hier uitspreekt naar de Nederlandse bevolking – en wij vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking – is een totale gotspe.”
Werkelijk ontluisterend
Oud-PVV-Kamerlid Harm Beertema was het roerend met hem eens. “Ik vind dit heel erg,” zei hij.
“Zo’n premier, die daar voor ons staat, in ons parlement – dat is de hoogste instantie die we in Nederland hebben – die op deze manier met die parlementariërs omgaat, ik vind het ontluisterend. Ik vind het werkelijk ontluisterend,” aldus Beertema.
“De manier waarop hij ons uitlacht, de manier waarop hij provoceert met dat tasje van het World Economic Forum. Toch even laten zien. En dan die branie. Het is echt branie, van een overmoedige puber. De voorzitter laat het gebeuren en de hele Kamer laat het gebeuren.”
Zo kan het gebeuren
Op de vraag of de Tweede Kamer nog wel een controlerende functie heeft, antwoordde politicoloog Yernaz Ramautarsing: “Nee, de kwaliteit van Kamerleden is over de hele linie niet zo hoog.”
Partijen hebben alle macht in Nederland, die bepalen de lijsten, die willen geen onwelgevallige meningen in eigen gelederen. Dus we hebben heel veel spook- of zombiepartijen. Dat zijn partijen die 20, 30 zetels hebben en maar drie daarvan kunnen wat zeggen. Op de 150 heb je misschien 25 die wat mogen zeggen. [Tijdens] debatten zijn er van alle fracties maar één of twee aanwezig. Dus zo kan het gebeuren, lichtte Ramautarsing toe.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…