De verspreiding van ‘desinformatie’, uit zowel binnen- als buitenland, vormt een groot risico voor het vrije en open debat, schreven Alexandra van Huffelen en Hugo de Jonge vlak voor hun vertrek in een Kamerbrief. Ze kondigden stevige nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van ‘desinformatie’ tegen te gaan.
De verspreiding van ‘desinformatie’ in omvang en intensiteit is toegenomen en het kabinet vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, aldus Van Huffelen en De Jonge. Het kabinet vindt dat er meer nodig is om de ondermijnende impact van ‘desinformatie’ tegen te gaan.
‘Feitelijk onjuiste boodschappen’
Ze verwezen naar de AIVD, NCTV en politie, die signaleren dat ‘onze democratische rechtsorde onder druk komt te staan door de verspreiding van een angstaanjagend vijandbeeld van een kwaadaardige elite die uit is op onderdrukking, slavernij en moord’.
De verspreiding van deze feitelijk onjuiste boodschappen tast het vertrouwen in de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht, de traditionele media en de wetenschap aan, beweerde het tweetal. Ze beklaagden zich daarnaast over het feit dat de vaccinatiegraad daalt door ‘de verspreiding van desinformatie over vaccinaties’.
Ministerie van Waarheid
Dan de maatregelen. Wat vooral in het oog springt: het kabinet wil ‘factchecken’ als essentieel onderdeel van de maatschappij stimuleren, waarbij de ‘onafhankelijkheid’ van ‘factcheckers’ gewaarborgd moet blijven.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft daarom een aanvullende subsidie aan het consortium Benedmo, zodat het ‘factcheckers’-netwerk in Nederland wordt versterkt. Benedmo is een Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen ‘desinformatie’ die wordt gefinancierd door de Europese Unie. Oftewel: de censuurbrigade van de EU. Of nog beter: het Ministerie van Waarheid. Er lopen ook lijntjes tussen terreurbestrijder NCTV en Benedmo.
‘Onafhankelijk’
Bij deze ‘factcheckers’ zitten ook mensen van Pointer (KRO-NCRV), het door westerse inlichtingendiensten betaalde Bellingcat en universiteiten. Het kabinet onderzoekt samen met Benedmo welke potentiële financieringsmodellen factcheckers onafhankelijk en duurzaam laten functioneren. Ja, echt.
Ook wordt ingezet op maatregelen om verspreiders en verspreiding van ‘desinformatie’ tegen te gaan, weerbaarheid van burgers te versterken en kennisontwikkeling van de problematiek.
Ingewikkeld on uit te voeren, maar belangrijk dat het er komt https://t.co/J9OBHn0bH4
— Marion Koopmans, publications: https://pure.eur.nl (@MarionKoopmans) July 21, 2024
‘Belangrijk’ dat het er komt
Viroloog Marion Koopmans is blij met de komst van de nieuwe wetgeving. “Ingewikkeld [om] uit te voeren, maar belangrijk dat het er komt,” schrijft ze op X.
Neuroloog Jan Bonte vraagt zich af: “Zou Koopmans dan zelf nog een podium mogen krijgen, denken jullie?”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…