Er wordt door de WHO niet alleen gesleuteld aan een pandemieverdrag, maar ook aan amendementen op de Internationale Gezondheidsregeling. Deze regeling, waarin staat hoe een eventuele gezondheidscrisis moet worden bestreden, kan dwingende aanbevelingen met zich meebrengen, zei Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren woensdag tijdens het debat.
Hij vroeg minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra of zij dat met hem eens is. De minister las vervolgens een door haar ambtenaren voorbereid verhaaltje voor dat geen enkel antwoord gaf op de vraag.
Ze zei onder meer dat de Internationale Gezondheidsregeling al geruime tijd bestaat. Van Meijeren wees erop dat dit ook niet wordt betwist en dat er een belangrijke wijziging is voorgesteld. “In de voorgestelde wijzigingen wordt de zinsnede ‘niet bindend’ geschrapt en wordt er een bepaling toegevoegd waarin staat dat de landen die partij zijn de WHO erkennen als leidinggever en coördinator ten aanzien van internationale gezondheidscrisissen en zich verbinden tot het uitvoeren van die aanbevelingen,” benadrukte het Kamerlid.
(Video verwijderd? Klik hier…)
Vrijblijvendheid wordt weggenomen
Die vrijblijvendheid die tot nu toe uit de tekst bleek, wordt weggenomen.
“Als de minister wil dat die adviezen niet bindend blijven, als ze wil dat het aan onszelf is of we te zijner tijd die aanbevelingen wel of niet op willen volgen, dan moet zij toch ook tegen deze concrete wijzigingsvoorstellen zijn?” vroeg Van Meijeren.
Eerder gaf de regering aan geen voorstander te zijn van de wijzigingsvoorstellen waarin de zinsnede ‘niet bindend’ werd weggehaald. Minister Dijkstra gaf aan daar wel een voorstander van te zijn. Als je een verdrag ondertekent, dan moet je je daar ook aan houden en dan moet je die aanbevelingen ook opvolgen, zei ze.
Volgens de minister bepalen wij zelf hoe we een gezondheidscrisis aanpakken, maar dat is nu juist precies waar de WHO die aanbevelingen over doet, die niet langer vrijblijvend zouden zijn.
Spiekbriefje
Als het kabinet zich er op voorhand toe verbindt om die aanbevelingen op te volgen, dan is daarmee onze nationale soevereiniteit totaal te grabbel gegooid, merkte Van Meijeren op. En bij die aanbevelingen moet je denken aan isolatie, vaccinatiebewijzen, bron- en contactonderzoek, enzovoorts.
Vervolgens gebeurde er iets opmerkelijks: minister Dijkstra kreeg een spiekbriefje toegeschoven. “Wat wou ik zeggen, ik ben even afgeleid,” stamelde ze. “Ik ga even mijn antwoorden ordenen.”
Dit zijn hele concrete aanbevelingen die de WHO straks zou kunnen gaan doen. Als de minister dit überhaupt niet scherp voor ogen heeft, dan raad ik haar aan om hier nog eens heel goed naar te kijken, maar het heeft er alle schijn van dat ze de Kamer aan het verwarren is en zand in onze ogen aan het strooien is en dat is heel erg kwalijk, zei Van Meijeren nog.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…