Help door deze info met iedereen op je socials te delen!

Duizenden nieuwbouwhuizen dreigen niet aangesloten te worden op drinkwater. Er dreigt een crisis. Ondertussen mag megafabriek Parenco jaarlijks miljarden liters water, dat geschikt is als drinkwater, uit de Veluwse bodem onttrekken. Het water zou goed zijn voor 130.000 mensen.

Zaterdag kwam de Volkskrant met een artikel waarin wordt gesteld dat de grondwaterstand in grote delen van het land fors daalt terwijl de vraag naar drinkwater stijgt. Er is door een heel team aan het artikel gewerkt.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/pepijn-van-houwelingen-is-witheet-totale-quatsch-deze-bangmakerij-op-de-voorpagina-van-de-volkskrant-1.png

‘Het grondwaterpeil daalt. De vraag naar drinkwater stijgt. En dat maakt dat de grenzen van de leverantie al in zicht komen’, kopt de krant.

We hebben water in overvloed

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen werd witheet toen hij deze kop las. “Totale quatsch deze bangmakerij op de voorpagina van de Volkskrant waarmee de klimaathysterie wordt gevoed,” briest hij.

“We hebben water in overvloed. Probleem is en dat weten we van drinkwaterbedrijven zelf, dat ze niet mogen uitbreiden vanwege de stikstofhoax: kunstmatige schaarste!”

Geen zorgen

Eerder schreef waterbedrijf Vitens op haar website: ‘Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland geen zorgen te maken over de watervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen’.

De pagina werd recentelijk verwijderd. Volgens Vitens was de informatie in dat artikel niet meer ‘up to date’.

to

Watercrisis

Professor Mariana Mazzacuto leek eerder op het World Economic Forum te zinspelen op een aanstaande watercrisis.

“Ieder kind weet hoe belangrijk het is om water te hebben. Als je gaat voetballen en je krijgt dorst, dan heb je water nodig,” zei Mazzacuto tijdens een panel over de ‘economische aspecten van water’.

“Dit is dus iets waar burgers bij betrokken moeten worden,” voegde ze toe. Volgens haar is het belangrijk om te benadrukken dat water een mondiaal gemeengoed is. Ook omdat we er niet in zijn geslaagd om andere soortgelijke problemen op te lossen. Water is iets wat mensen begrijpen, aldus Mazzacuto.

Tijdens het panel werd een groot initiatief gelanceerd om ‘de economische aspecten van water te transformeren’.

Dit actieplan zal ‘de manier waarop we water beheren en praten over water in de rest van de 21e eeuw veranderen’, aldus het WEF.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....