Zondag hield minister Hugo de Jonge in de Nieuwe Kerk in Middelburg een Preek van de Leek over het verhaal van Ruth en over ‘trouw aan elkaar’, als antwoord op het onbehagen en de toenemende onzekerheid in de samenleving.
“Hoe mooi zou het zijn als we iedere dag opnieuw tegen elkaar zeggen: jouw land is mijn land, jouw God is mijn God, jouw toekomst is mijn toekomst,” sprak De Jonge.
Hij ging in zijn preek ook in op de ‘bloedige en wrede’ oorlog in Oekraïne. “Een oorlog veroorzaakt door Russische agressie die in februari alweer zijn derde jaar is ingegaan. Een oorlog die ook voor ons een directe bedreiging vormt voor onze manier van leven,” beweerde De Jonge.
Vertrouwen en zekerheid
De minister zei verder dat onder meer ‘klimaatverandering’ mensen onzeker maakt over hun leven en wat komen gaat.
Hij stelde dat het aan de politiek is om nieuwe zekerheden te creëren. “Tijden van verwarring en onbehagen vragen om hoop. Om een perspectief waar mensen wél vertrouwen en zekerheid aan kunnen ontlenen.”
“Deze preek gaat over het Bijbelboek dat een antwoord biedt bij deze zoektocht naar vertrouwen en zekerheid. Dat antwoord gaat over wederkerigheid, saamhorigheid en verbondenheid. Over trouw. En dat is het boek van Ruth.”
Is dit een verlate 1 aprilgrap?
Dat uitgerekend minister De Jonge een preek houdt over vertrouwen, schiet bij velen in het verkeerde keelgat.
“Is dit een verlate 1 aprilgrap?” vraagt huisarts Els van Veen. “Veel hypocrieter kan het niet worden.”
Die man
Journalist Vivienne Groenewoud reageert: “Jouw deur is mijn deur? Jouw postcode is mijn postcode? Jouw arm is mijn arm?”
“Die man. Echt,” zegt copywriter Miranda Adam.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…